Starten av rypejakta nærmere seg. Etter et generelt dårlig år i 2009, ser det ut som bestandene er i ferd med å øke. Det melder noen av de 94 fjellstyrene som nylig har taksert rypeterrenget i statsallmenningene i Sør-Norge. Takseringene gir et godt grunnlag for fjellstyrenes småviltforvaltning, og gir en pekepinn på hvilke tiltak som evt. må iverksettes for å hindre en for stor avskytning.

Statsallmenning

Fjellstyrene forvalter småviltjakta på nær 30 mill. daa statsallmenning i Sør-Norge. Samlet selger fjellstyrene ca 25 000 småviltkort og er Norges største tilbyder av jakt og fiske til allmennheten. Jakt og fiske i disse områdene er populært på grunn av generell god forvaltning, tilgjengelighet og akseptable priser. Fjellstyrene administrerer blant annet jakta i disse områdene i henhold til Fjelloven.

Det nasjonale «Rypeforvaltningsprosjektet 2006-2011» har stått for bearbeiding og analyse av resultatene som også er en del av grunnlagsdataene i prosjektet. Det er knyttet store forventinger til resultatene av prosjektet. Takket være en stor innsats fra frivillig takseringspersonell og en mengde fuglehunder har man fått en indikasjon på hvor mye ryper en kan vente å finne på Statsallmenningene i Sør-Norge.

Dagskvoter

Mange fjellstyrer bruker takseringsresultatene som bakgrunn for fastsettelse av dagskvoter. I områdene med lave bestander vil vi oppfordre til generelt måtehold og minner om at jegere med hund også kan trene og benytte seg av de stadig flere hundetreningsområdene som legges ut. Det er også i mange områder mulig å jakte på andre arter enn rype, blant annet smårovvilt som for eksempel rødrev. Til tross for at mange områder viser en høyere produksjon av rype enn i 2009 er tettheten mange steder lav. En må fremdeles forvente at mange fjellstyrer vil regulere uttaket også i 2010. Ålen og Haltdalen fjellstyrer melder for eksempel om bedre produksjon enn sist år, men en tilsvarende tetthet som i 2009 jevnt fordelt mellom de ulike områdene. Hos Eidfjord fjellstyre har man valgt å frede li- og fjellrype i 2010 fordi takseringsresultatene fremdeles viser lav tetthet. Alle takseringsresultat er foreløpig ikke klare, men en oppdatert liste vil hele tiden være tilgjengelig på «www.fjellstyrene.no». For fjellstyrene er det viktig å opprettholde et tilbud om jakt til flest mulig og samtidig verne om bestanden. Det enkelte fjellstyret vil kunne gi informasjon om hvilke restriksjoner som er innført. Regulering av jakta diskuteres årlig med lokallagene i Norges Jeger- og Fiskeforbund og med kommunene.

Vegledning

Mange fjellstyrer selger et begrenset antall kort den første delen av jakta. Deretter er det i mange områder fritt kortsalg. Jaktkort kan da ofte kjøpes på «inatur.no». I mange områder er det også mulig å overnatte i de mange fjellstyrehyttene som enten står åpne eller det er til leie for en rimelig penge.

Fjelloppsynet er fjellstyrenes ansatte, og gir veiledning til jegere og andre friluftsfolk. Det er også Fjelloppsynet som driver kontroll og oppsyn under jakta.

De foreløpige takseringstallene ligger vedlagt. Oppdaterte resultater er tilgjengelig på «www.fjellstyrene.no».