Det nye rehabiliteringstilbudet vil være i drift i løpet av januar 2018, og kan gi rundt 40 arbeidsplasser.

Tverrfaglig tilbud

«Unicare Helsefort vil tilby et spesialisert, tverrfaglig og evidensbasert rehabiliteringstilbud som en del av spesialisthelsetjenesten, og har inngått avtale med  Helse Midt-Norge RHF med 38 plasser fordelt på delytelsene kronisk utmattelsessyndrom CFS/ME for ungdom/voksne, hjerneslag og traumatiske hjerneskader, kronisk muskel- og bløtdelssmerte og sykelig overvekt barn/ungdom/voksne», skrev Unicare i fredagens pressemelding.

Oppstartsteam

Foreløpig er det bare måsene som skaper liv på det  nedlagte Hysnes helsefort, men allerede i høst vil det bli menneskelig aktivitet der.

- Unicare vil tidlig i høst danne et oppstartsteam bestående av faglige ressurser fra våre andre rehabiliteringsenheter. Disse skal samarbeide tett med sentrale ressurser fra Rissa kommune som tidligere har vært involvert i driften og prosjektet ved Hysnes Helsefort, forklarer Trine Berntsen, divisjonsdirektør for Unicare Rehabilitering.

Over 40 ansatte

Berntsen forteller at det vil bli rundt 38-40 årsverk på det nye helsefortet, men at det vil bli noen flere ansatte enn det.

- Det er noen stillinger som ikke vil bli 100-prosentsstillinger, og det er på grunn av vaktplanene. De ansatte vil bli en miks av leger, ergoterapeuter, fysioterapeuter og sykepleiere. Vi har allerede skrevet intensjonsavtaler med en del leger. Vi måtte siker oss at vi hadde kompetanse da vi leverte inn anbudet til helseforetaket, sier Berntsen.

Men det er ikke bare helsepersonell som skal ansettes på Hysnes.

- Pasienter og ansatte trenger mat og drikke, og  det blir behov for renholdstjenester, sier Berntsen som ser for seg at disse tjenestene kan dekkes av lokal arbeidskraft.

- Vi starter opp driften i januar, og vi satser på full drift med en gang. Pasientene vil vi få fra St. Olavs Hospital, og noen vil bli henvist hit av fastlegene sine, sier Berntsen.

- Vi så mulighetene

Hun kan foreløpig ikke si om lengden på Unicares engasjement på Hysnes.

- Lengden på avtalen med helseforetaket kan jeg ikke si noe om ennå. Den avtalen skal avgjøres etter ferien. Det jeg kan jeg si, er at det ikke blir en kortsiktig avtale.

- Hvorfor har dere valgt å starte et rehabiliteringstilbud i Hasselvika?

- Vi så mulighetene på Hysnes. Hysnes helsefort oppnådde gode resultater, og det er tragisk at det ble lagt ned. Alle våre rehabiliteringssenter ligger litt i utkanten. Rissa er ikke akkurat midt i smørøyet, men man kommer seg dit på en grei måte, sier divisjonsdirektør Trine Berntsen.

Vil videreføre forskningen

Det unike med det forrige rehabiliteringstilbudet på Hysnes, var blant annet at det ble forsket på brukerne mens brukerne fikk behandling. Rehabilitering og forskning gikk på en måte hånd i hånd. Prosjektleder Vidar Johansen i Rissa kommune forteller at Unicare har sagt de veldig gjerne vil videreføre forskningen.

- Hvordan de tenker det, er ikke på plass. Dette ligger ikke i selve avtalen, forteller Johansen.

Omstillingsarbeid

Etter at gamle Hysnes helsefort ble avviklet, startet kommunen et omstillingsarbeid der Vidar Johansen har vært prosjektleder.

- Det er fantastiske nyheter at Unicare nå skal starte opp på Hysnes. Det har vært et knallbra team som har jobbet med denne prosessen, og ved å kombinere kompetansen og erfaringene fra gamle Hysnes Helsefort med Unicares kompetanse, filosofi og driftsmodell vant vi anbudet. Unicare har imponert og jeg ser frem til at de nå skal etablere seg i Hasselvika, sier han.

- Fantastisk

Ordfører Ove Vollan(H) gleder seg også over det som er i ferd med å skje på Hysnes.

Dette er fantastisk. Vanvittig bra. Det betyr mye for Hasselvika og kommuneøkonomien. Jeg er kjempeglad, sier Rissa-ordføreren.

Håper på tilflytting

I kaffekroken på butikken hos kjøpmann Jørgen Sannan i Hasselvika har de også fått med seg den store nyheten om at det nå blir liv og røre igjen på Hysnes.

Erling Hassel og Eivind Skoglund gleder seg over at det blir ny aktivitet på Hysnes.

- Det er bare positivt at det skjer noe. Anlegget kan ikke stå brakk når de har kostet på så mye penger der. Nå når Noris drar sin veg er det enda viktigere at det blir aktivitet på Hysnes, mener Eivind Skoglund.

Også Erling Hassel som sitter ved det samme bordet som Skoglund gleder seg over nyheten fra Unicare.

- Dette er en positiv nyhet. Vi får håpe at det blir arbeidsplasser i Rissa av dette, og at folk bosetter seg her slik at det blir skattepenger til kommunen. Vi merket ikke så mye til det mens Hysnes helsefort var i drift. Folk bare kom på jobb og dro fra bygda igjen om ettermiddagen, sier han.

2500 ansatte i Norge og Sverige

Unicare er et av Norges største private helseforetak, og leverer tjenester innen bedriftshelse, psykisk helse, hjemmetjenester, brukerstyrt personlig assistanse (BPA), fysikalsk medisin og rehabilitering. Unicare tilbyr boliger for personer med sammensatte behov og for unge dekket av barnevernsloven, og drifter seks sykehjem i Oslo. Unicare drifter også ti vårdcentraler i Sverige. De fleste tjenestene leveres på oppdrag fra stat, kommuner, fylker og bedrifter.

Unicare ble opprettet i 2008, og har om lag 2500 ansatte. Unicare driver virksomhet på 38 steder i Norge og 10 steder i Sverige. Hovedkontoret ligger på Bislett i Oslo, opplyser firmaet på sin hjemmeside.