Det er Statistisk Sentralbyrå som melder dette på heimesidene sine. Byggeaktiviteten i 100-metersbeltet langs kyst og vassdrag i Norge avtar samlet sett. Det er imidlertid betydelige variasjoner mellom fylker og kommuner.

Det er i juli ett år sida den nye plan- og bygningsloven trådte i kraft.

Akershus

På landsnivå har det vært en generell nedgang i byggingen i 100-metersbeltet langs kysten de siste årene. Fra 2006 til 2008 gikk antallet igangsatte bygg ned med 26 prosent (1601 bygninger). Variasjonen mellom de ulike fylkene er stor. Den største nedgangen finner man i Sør-Trøndelag, der hele 84 prosent færre bygninger ble igangsatt. I Akershus økte antallet igangsatte bygninger med nesten sju prosent i samme periode.

Fortsatt utgjør boliger i tettsteder og fritidsboliger utenfor tettsteder størstedelen av de igangsatte bygningene i strandsonen. Det har likevel vært en tydelig nedgang i igangsatte fritidsboliger siden 2006. Nybyggingen av kontor- og forretningsbygg i tettsteder, samt camping- og utleiehytter utenfor tettstedene, har økt svakt de siste årene.

Staistikkbanken

På grunn av etterslep i registreringen av bygningsdata fra kommunene presenteres her antall igangsatte bygg med tall for 2008. Tall for 2009 er tilgjengelige i statistikkbanken, men kan være mangelfulle på grunn av bygninger som ikke var registrert per 01.01.2010.

Til tross for mindre bygging avtar fortsatt de tilgjengelige arealene i strandsonen. I løpet av de ti siste årene har det totale arealet tilgjengelig for opphold, bad og rekreasjon i strandsonen blitt 2,1 prosent mindre på landsbasis. I Sør-Norge (fra Østfold til og med Hordaland) har reduksjonen vært på 3,7 prosent. Selv om tendensen fortsatt går i retning av mindre tilgjengelig areal, har reduksjonen avtatt på landsbasis de to siste årene.

Ferskvann

Den nye plan- og bygningsloven trådte i kraft juli 2009 og inkluderer en ny paragraf om byggeforbud som også omfatter vassdrag. SSB publiserer derfor nå også tall som viser byggeaktiviteten langs vassdragene. Statistikken viser at det er større byggeaktivitet langs kysten enn langs vassdragene. 1. januar 2010 var 26 prosent av kystlinjen bygningspåvirket, det vil si innen 100 meter fra en bygning, mens dette kun gjaldt sju prosent av vassdragene (alle innsjøer samt de større elvene).

Søknader

Den reduserte byggeaktiviteten langs vassdragene sammenlignet med aktiviteten langs kysten framgår også av antall innvilgede søknader om nye bygninger i 100-metersbeltet langs sjøen og langs vassdrag. I 2009 ble 9001 søknader om bygging i strandsonen innvilget ved dispensasjon, mot 812 i 2008. Det tilsvarende tallet for vassdragene var 173 innvilgede søknader i 2009 mot 215 i 2008. Statistikken fra KOSTRA viser også at en større andel av søknadene for bygging langs vassdragene blir innvilget (70 prosent i 2009) enn for bygging langs kysten (66 prosent).

Arkivbilde: Snorre Berg)