Skandobs er et felles nettsted for rapportering av observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge og Sverige. Her kan publikum legge inn sine observasjoner av artene, eller av spor og andre sportegn som de har etterlatt seg.

Med Skandobs får en for første gang samlet publikums observasjoner av de største rovdyrene i begge land på et sted. Rovdyrene i Skandinavia beveger seg uavhengig av landegrensene, og ved å samle inn observasjoner fra begge sider av grensa vil en nå få et mer helhetlig bilde av de skandinaviske bestandene.

Skandobs

Det nylanserte Skandobs er en utvidelse av rapportsystemet for store rovdyr som Rovdata har hatt i drift i Norge siden høsten 2010.

Observasjoner som blir lagt inn i Skandobs vil bli vurdert av overvåkingen av rovdyrene i de respektive land og observasjonene vil bidra til økt kunnskap om hvor mange rovdyr det er og hvor de lever i Skandinavia.

Alle som ønsker det kan delta i kartleggings- og overvåkingsarbeidet. Informasjonen vil være tilgjengelig for alle. Jo flere som deltar og registrerer sine observasjoner, desto bedre og mer nøyaktig blir resultatene.

I rapportsystemet kan det også legges inn foto som er tatt i tilknytning til observasjonen, og bildene kan ses i et eget fotoarkiv.

Samarbeid

Det norsk-svenske samarbeid med å utvikle felles metoder for registrering og overvåking av gaupe og jerv startet i mars i fjor. Arbeidet har resultert i at overvåkingen nå gjennomføres med samme metoder i begge land, noe som skal gi sikrere bestandstall og gjøre det enklere å sammenstille overvåkingsdata på skandinavisk nivå. Dette vil gi myndighetene i de to landene et bedre kunnskapsgrunnlag i forvaltningen av artene.

I løpet av året vil Direktoratet for naturforvaltning og Naturvårdsverket sette i gang et tilsvarende arbeid med å utvikle felles metoder for registrering og overvåking også for brunbjørn og ulv.