Stadig flere nordmenn over 60 år får betalingsanmerkninger, og folk i denne aldersgruppen skylder nå 600 millioner kroner mer enn for ett år siden, viser en analyse fra kredittopplysningsbyrået Experian.

– Desto eldre folk blir, jo mer samvittighetsfulle betalere er de vanligvis. Men vi opplever nå at mange i 60-årene ikke betaler regningene i tide, sier direktør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.

Velstående verst

Til sammen har nordmenn over 60 år 2,7 milliarder kroner i utestående regninger som har ført til betalingsanmerkning. I fjor sommer var tallet 2,1 milliarder kroner.

1,6 prosent av befolkningen over 60 år er registrert med betalingsanmerkning, like mange som landets 19-åringer.

Det er ofte velstående mennesker med høye inntekter eller pensjoner som ikke gjør opp for seg. Ifølge Aktiv Kapital bor mange i og rundt Oslo.

Av landets 196 230 dårlige betalere er 16 472 over 60 år, men det er store forskjeller mellom de ulike årskullene. Mens 2183 som er født i 1949 har betalingsanmerkning, har bare 651 som er født i 1940 en slik anmerkning.

Låner mer

– Menn er dårligere til å gjøre opp for seg enn kvinner, men vi ser at det er ulike regninger forskjellige mennesker ikke betaler.

Mens ungdom ofte får inkasso på mobilregninger og postordrekjøp, kan 40-åringene få vansker med å gjøre opp kredittkortregningene. For seniorene er det stor variasjon i regningene.

– Det kan være alt fra stømregninger til kredittkjøp. Vi opplever at mange som nærmer seg pensjonsalderen oppfører seg annerledes enn før, sier Wilhelmsen.

Mange av dagens seniorer er ikke redd for å handle på kreditt, mens tidligere var holdningen at man ikke skulle bruke penger man ikke hadde.

– Det har vært en holdningsendring blant mange, der det å nyte livet og bruke penger er blitt viktigere, også for pensjonister, sier direktøren i Aktiv Kapital.

Seniorer som sitter på eiendom har lett tilgang på lån og kreditt.

– Fristelsene kan bli store for mange. Såkalte fleksilån, der man låner penger på boligen, er blitt svært populært i denne aldersgruppen de siste årene, i tillegg til at mange nå bruker kredittkortene heftig.