- Hvorfor tror du flertallet ønsker naturiststrand i Ørland?

- He he. Det har jeg ingen forutsetninger for å kunne si noe om. Jeg kjenner heller ikke naturismen godt nok til å kunne gi en kvalifisert vurdering. Men dette er morsom informasjon. Når jeg har lest svarene i avisa, har jeg opplevd noen som seriøse, mens andre kanskje har sagt Ørland for å tvinge frem et humoristisk poeng eller ironi, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Kråkvåg?

Det er i spalten dagens fosning at Fosna-Folket har spurt fosningene hvor de ønsker en naturiststrand. Totalt 36 fosninger har svart på spørsmålet i sommer. 14 av dem ønsker naturiststrand i Ørland. 4 av denne gjengen mener stranda ved Austrått er som skapt for å vise frem det aller helligste. 2 personer, blant dem tidligere Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp), mener Kråkvåg passer ypperlig. Sistnevnte er også bosatt på øya i havgapet. Også Uthaug, Brekstad, Grandefjæra og baksida av Bruholmen blir nevnt som mulige alternativ.

Odd Inge Hovd går for naturiststrand på Brekstad.

– Den bør nok legges til Brekstad. I Bjugn er det så mye å se på fra før, så det kan være fint at også ørlendingene får noe interessant å feste blikket på, argumenterer bjugningen Odd Inge Hovd.

- En skam

Det var i mars i år at Fosna-Folket satte søkelyset på naturistenes trange kår.

«I Sør-Trøndelag finnes det ikke et eneste tilbud til medlemmene i Naturistforeningen etter at de for snart ti år siden mistet sin strand i Djupvika i Trondheim. Nå er etablering av ei fristrand på Fosen siste håp for naturistene», het det i ingressen.

Fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Sør-Trøndelag, Svein Otto Nilsen, var blant dem som tok til orde for at naturistene burde få sin dedikerte strand.

- I Oslo opplever man at Huk naturiststrand på gode dager er besøkt av over 1000 naturister. I Trondheimsregionen har vi ikke et eneste tilbud for naturistene. Dette er rett og slett en skam og vi ser at de fleste byene har et slikt tilbud, sa han.

- Stasen

Fosna-Folket valgte i vår på noe uhøytidelig vis å ta med naturiststranda som et av de faste spørsmålene i spalten dagens fosning. Mens 14 fosninger går inn for Ørland, mener 3 personer at Åfjord er riktig sted. 2 synes det er på sin plass å gjenoppta tradisjonen med naturiststrand på Linesøya. Åfjords fotballkomet Magne Staven Larsen holder en knapp på Hosnasand på Stokkøya.

- Det er jo ei sånn strand utpå Stokkøya der det er tjåkfullt av folk om sommeren. Så der hadde det vært artig om noen hadde tatt fram stasen, påpeker han.

Dette bildet fra den populære badeplassen ved Austrått er ikke av ny dato. Foto: Fosen Foto

Rissa og Bjugn

Bjugn er ikke i nærheten av å få samme naturiststrandoppslutning som sammenslåingspartner og nabo Ørland. Kun 3 fosninger mener det er på sin plass å ikle seg naturens drakt langs kommunens kyststripe. Heller ikke Rissa står høyt i kurs. Det er kun 3 fosninger som ønsker en naturiststrand velkommen der også. Langsand og Leira nevnes her som gode kandidater. Kun 1 fosning vil ha naturiststrand i Roan.

Holme i havet?

Ikke alle er like begeistret for naturiststrand på Fosen. 12 av de spurte fosningene oppgir ikke noen ønsket plassering. Noen er imidlertid mer diffus i sin stedsangivelse.

- Lengst mulig unna der jeg bor, sier Odd Arne Hermstad fra Vanvikan.

Noen mener også at folk må få bade nakne der de vil.

– På en holme, lang uti havet et sted, svarer Kjell Birger Hauger Moen fra Uthaug i Ørland.

- Et ønske

Leder Arild Hauge i Norsk naturistforbund bekrefter at det er et reellt ønske om naturiststrand i Trøndelag. Han forteller at det er 10-12 dedikerte naturiststrender i Norge i dag.

- Å få på plass en naturiststrand i Trøndelag er definitivt et ønske fra lokalforeningen der. Det er et ønske fra foreningen sentralt også, bekrefter Hauge.

- Hvorfor er det behov for å ha dedikerte naturiststrender?

- Det er for å gi alle personer mulighet til å utøve sin frihetsfølelse. Dette er ikke nødvendigvis en livsstil for alle, men for mange er det nettopp det. Man føler et veldig stort personlig velbehag ved å gjøre som man vil. På den andre siden er det vi står for en veldig viktig motreaksjon til dagens kroppshysteri og seksualisering av kropp. Vi er inne i en tid der alle skal være perfekte. Hvis man ikke er det, er man ingenting. Vi er en motvekt i samfunnet som står for selvrespekt og respekt for andre, påpeker Hauge.

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Avviser ikke

Ørland-ordfører Myrvold avviser ikke at det kan bli en naturiststrand i Ørland.

- Dersom vi får en konkret henvendelse, må vi se på det på en skikkelig måte, påpeker han.

Les mer: