- Vi har fått gjennomslag for et helhetlig syn, sier ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland kommune etter at Klima- og miljødepartementet nå har snudd helt om i spørsmålet om utfylling av Brekstadbukta.

Klima- og miljødepartementet har i et brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, datert 27. februar, orientert om at man etter en helthetsvurdering har kommet til at kommunens plan for utfylling av bukta bør vedtas. I samme brev sier departementet også at man anser det som viktig at Ørland kommune får en garanti for arealomfanget av nye næringsareal.

Samfunnsnytte og jordvern

Ordfører Myrvold mener Klima- og miljødepartementet gjennom sin nye konklusjon viser at man har lyttet til de argumenter kommunen i flere møter har framført vedrørende behovet for næringsareal i tilknytning til utviklingen av kystbyen. - Vi har sagt at vi er fleksible med tanke på utformingen av arealet, men har ønsket at det totale arealet skal bli som i kommunens plan. Dette har vi stått på i hele prosessen, sier Myrvold.

Klima- og miljødepartementet har tidligere pekt på at Brekstadbukta har miljøverdier av nasjonal betydning, og at områdets verdi som raste- og beiteområde for sjøfugl vil bli ødelagt ved den planlagte utfyllingen. Når fagdepartementet for miljø nå har snudd så trekkes også hensynet til jordvern inn som et argument, i tillegg til den generelle samfunnsnytten.

Ros fra næringslivet

Striden om Brekstadbukta har pågått i flere år, og til tider skapt sterke motsetninger også lokalt. Nå er det imidlertid en godt fornøyd ordfører som også får ros fra daglig leder Silje Nesset i Ørland Næringsforum (ØNF) for arbeidet som er gjort for å argumentere for utfylling til næringsareal.

Ordfører Tom Myrvold (t.v.) og daglig leder Silje Nesset i Ørland næringsforum er glad for at Klima- og miljødepartementet har valgt å vektleggge samfunnsnytten i vurderingen av kommunens plan for Brekstadbukta. Foto: Skjalg Ledang

- Ørland er en kommune i vekst. Areal i Brekstadbukta er viktig, både for videre utvikling for eksisterende næringsliv og nyetableringer, sier Nesset. Både hun og Myrvold retter også en honnør til den lokale landbruksnæringen for å ha vært aktive i prosessen.

På trygg grunn

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som tar en endelig avgjørelse i forhold til innsigelsene til kommunens ønske om utfylling. Nå, etter at den tyngste fagmyndigheten innen miljø anbefaler at kommunen får medhold, føler ordfører Myrvold seg relativt trygg på at også Kommunal- og moderniseringsdepartementet lander på samme konklusjon.

Kystbyens ansikt

Utfyllingen av Brekstadbukta er delt i to etapper, og kommunen har lagt opp til en arrondering som skal gi et godt inntrykk sett fra fjorden. - Kommunen er innstilt på å fylle ut etter planen så raskt som mulig når saken er endelig avgjort. Med steinsetting og grønne arealer mot fjorden skal dette gi kystbyen et penere ansikt mot fjorden enn tilfellet er med dagens utfylling i bukta, sier ordfører Tom Myrvold.