Torsdagens møte i Bjugn har tilsynelatende ikke forandret noe, dersom noen skulle tro det. Alle kommunestyrene på Fosen var samlet for å høre Geir Vinsand i NIVI analyse presentere utredningen som anbefaler én Fosen-kommune allerede fra 1. januar 2022.

Vinsand, som vanlig svært engasjert, holdt et energisk innlegg. At utrederen er krystallklar på at Fosen bør bli én kommune er cirka like lite overraskende som at julaften kommer den 24. desember. Vi vet hva han mener. Vinsand har i flere år snakket varmt om regionkommunemodellen, og har ved flere anledninger tidligere brukt Fosen som et eksempel. Han har fryktelig tydelige og bastante meninger, men så har han også svært mye erfaring å vise til gjennom utredninger av interkommunalt samarbeid, kommune- og fylkesinndeling i Norge de siste 25 årene. Du skal lete lenge for å finne noen som kan mer om norske kommuner enn Geir Vinsand.

Utreder Geir Vinsand på plass i Bjugn fredag. Til venstre på første rad er statssekretær Grete Ellingsen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Foto: Alexander Killingberg

Responsen fra salen torsdag kveld varierte fra noen spontane applauser til sukk, stønn og småirritert hvisking. Etterpå tok rundt ti lokalpolitikere ordet. Alle var negative. Det ble spesielt pekt på to ting: Den enormt korte tidsfristen. Fosen-kommunene må sannsynligvis behandle saken før den 20. mai dersom Stortinget skal ta det med i sin betraktning 8. juni.

Så var det Indre Fosen da. Leksvik og Rissa har nå brukt flere år på å slå seg sammen, og fra 1. januar neste år trer den nye kommunen i kraft. Så skal man plutselig inn i en ny prosess som attpå til skal vedtas i rekordfart? Dette provoserer flere lokalpolitikere i de to kommunene. Leksvik-politiker Aud Dagmar Ramdal (Sp) mente at Vinsands presentasjon torsdag minnet om et vekkelsesmøte. Vinsand svarte med at han håper han er en kompetent misjonær.

Lokalpolitikere på plass som tilhørere i Bjugn kulturhus fredag. Foto: Alexander Killingberg

Det satt flere i salen som er langt mer positive til én Fosen-kommune enn dem som tok ordet. Spørsmålet er hvor mange de er. Fosna-Folket har den siste uka forsøkt å få en oversikt over hvordan de forskjellige kommunestyrene på Fosen stiller seg til én Fosen-kommune. Vi har stort sett snakket med ordførerne, og de pleier å ha rimelig god oversikt over hva politikerne mener. Det virker svært lite sannsynlig at Leksvik, Ørland og Osen kommunestyre skal gå inn for én Fosen-kommune nå.

Roan-ordfører Einar Eian (H) sier han tviler på at det er politisk flertall for dette i Roan kommunestyre. Rissa-politikerne føler seg sannsynligvis alt for fanget av prosessen de allerede er i med Leksvik, men sentrale politikere som ordfører Ove Vollan (H) sier han mener Fosen er en god løsning på sikt. Han tror Fosen uansett blir én kommune en gang i fremtida. Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) og Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) er de to Fosen-ordførerne som har uttalt seg mest positivt om énkommuneløsningen den siste tida.

Utreder Geir Vinsand i NIVI analyse. Foto: Alexander Killingberg

At sju kommunestyrer på Fosen innen den 20. mai i år sier ja til én Fosen-kommune, synes å være en utopi. Hadde det skjedd, ville det noe utslitte pressebegrepet «kioskvelter» blitt tynn kost. Så mange lokalpolitikere på Fosen kommer ikke til å skifte mening på så kort tid. Spørsmålet er heller om ett eller to kommunestyrer på Fosen nå går inn for én kommune. Det kan skje. Kanskje i Bjugn, kanskje i Åfjord. Så kan avstemningen også bli jevnere enn jeg tror i flere kommunestyrer.

Vinsand kom torsdag med flere forslag til hvordan Fosen kommune kunne ha organisert seg innen flere områder. Foto: Alexander Killingberg

Når Fosen ikke finner sammen av seg selv, er spørsmålet hva regjeringen og Venstre mener om saken. Jeg ser kun én realistisk mulighet for at Fosen skal bli én kommune fra 1. januar 2022, og det er hvis flertallet på Stortinget vedtar å tvangssammenslå Fosen-kommunene den 8. juni. Hvor sannsynlig er det? Jeg har ikke sett statsråd Jan Tore Sanner (H) svare på det. Han har imidlertid avklart én viktig ting: Enten blir det fire kommuner på Fosen (Rissa-Leksvik, Ørland-Bjugn, Åfjord-Roan og Osen), eller så blir det én.

Fosen er helt klart blant regionene i landet som har fått mest sammenslåingstrykk på seg fra regionalt og nasjonalt hold i kommunereformen. Geir Vinsand var inne på det i sitt fremlegg torsdag: Hvorfor er Fosen i en slags finale i den nasjonale kommunereformen? Hva er det med Fosen, spurte Vinsand.

Utrederen svarte i hovedsak med to argument: Fosen er vertskap for store nasjonale satsinger som kampflybasen i Ørland og vindkraftutbyggingen. Så kan Fosen, ifølge NIVI analyse, bli en prøvekanin for en ny kommunemodell i Norge. En regionkommune med flere likeverdige senter og som får tildelt nye oppgaver og dermed mer makt. Men er dette nok for at regjeringen skal behandle Fosen annerledes enn de behandler resten av Kommune-Norge?

I stortingsproposisjonen er det bare 13 kommuner som foreslås sammenslått med tvang, og ingen andre steder i landet foreslås sju kommuner slått sammen med tvang. For øvrig har det bare skjedd én gang tidligere i norgeshistorien at sju kommuner har blitt slått sammen til én, og det var da BeitstadSparbuOgndalEggeStodKvam og Steinkjer ble til nye Steinkjer kommune i 1964.

Her er NIVI analyses konklusjon om én kommune på Fosen. Foto: Alexander Killingberg

Så hvorfor skal Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre eventuelt finne på å tvangssammenslå hele Fosen den 8. juni? Et argument for er frykten for såkalte seriefusjoner. Det vil si at man nå bruker mye ressurser på å slå sammen Rissa og Leksvik (det har man allerede gjort), Ørland og Bjugn samt Åfjord og Roan, mens man igjen bruker enda mer ressurser på å slå sammen hele Fosen ved en senere anledning. Dette argumentet kan veie tungt, men det betinger selvfølgelig at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre faktisk mener at Fosen som én kommune uansett er den beste løsningen på sikt.

Et annet argument for, er at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre allerede går inn for å bruke tvang på Fosen. Dersom de allerede skal tvangssammenslå Ørland og Bjugn, hvorfor skal de ikke da finne på å tvangssammenslå hele halvøya?

Fosna-Folket intervjuet fredag Venstres André Skjelstad som sitter i kommunalkomiteen på Stortinget. Han var ganske tydelig på at Venstre vil gå inn for en firedeling av Fosen dersom Fosen-kommunene selv ikke ønsker én kommune.

Men hva om for eksempel Åfjord og Bjugn kommunestyrer sier ja til ett Fosen? Hvordan vil Høyre, Venstre og Fremskritspartiet vurdere det opp imot de som sier nei? Regjeringen har allerede sagt at en løsning hvor Ørland og Roan står alene, er uaktuell.

Statsråd Jan Tore Sanner (H). Foto: NTB/Scanpix

Til sist er det liten tvil om at én Fosen-kommune oppfyller regjeringens mål med kommunereformen på en bedre måte enn en firedeling. Regjeringen har med kommunereformen ønsket større kommuner med mer makt. Indre Fosen og Ørland-Bjugn vil med sine om lag 10 000 innbyggere bli relativt store kommuner i trøndersk sammenheng, mens Åfjord-Roan-fusjonen neppe oppfyller regjeringens mål i reformen. Åfjord og Roan vil bli en kommune på rundt 4200 innbyggere, mens Osen med sine 978 innbyggere blir stående alene i firekommunealternativet.

Vinsand avsluttet sitt fremlegg med dette bildet. Foto: Alexander Killingberg

Det er imidlertid flere tunge argument for at regjeringen ikke vil tvangssammenslå hele Fosen. Det viktigste spørsmålet er: Hvorfor skal Fosen behandles annerledes enn resten av Kommune-Norge?

Så vil hensynet til Indre Fosen uten tvil veie tungt. Rissa og Leksvik var på mange måter en pilot i kommunereformen. De startet prosessen tidlig og var også tidlig ute med å vedta sammenslåing i desember 2015. Rissa-Leksvik har fra regjeringen fått mye skryt for prosessen, og har blitt trukket frem som «et godt eksempel» ved flere anledninger. Sammenslåingen av Rissa og Leksvik trer i kraft ved nyttår. I likhet med andre fusjoner, har også dette vært en krevende prosess både politisk og administrativt. Jeg tror det vil sitte langt inne for Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre å hoppe bukk over Indre Fosen og dermed tvangssammenslå hele Fosen.

Det er tross alt valg i år også.

Geir Vinsand går her av scenen i Bjugn til applaus fra salen. Foto: Alexander Killingberg