- Vi har laget én underskriftskampanje for ørlendingene, og én for bjugningene. Det måtte gjøres slik da nettsiden skiller mellom hvor innbyggerne har sin folkeregistrerte adresse, forteller Roger Røstad.

381 underskrifter

Underskriftskampanjene ble opprettet henholdsvis onsdag og torsdag denne uka, og har på kort tid fått til sammen 381 underskrifter. Foreløpig er det noen flere bjugninger som har signert enn ørlendinger, men ifølge Røstad er engasjementet like stort på begge sider av kommunegrensa.

- Det er cirka halvt om halvt. Vi ser at sammenslåing av Ørland og Bjugn vekker større engasjement nå enn det har gjort tidligere. Det er et fryktelig godt tegn, det betyr at folk bryr seg om saken, sier Røstad, som selv er født og oppvokst i Ørland – men har bodd i Bjugn i drøyt 16 år.

- Engasjerte folk bak

Etter at det forrige torsdag ble kjent at Ørland åpnet for dialog med Bjugn, har debatten om sammenslåing gått varmt på Facebook, og det var også her ideen om å lage en underskriftskampanje ble til.

Det har fra før blitt dannet ei Facebook-gruppe med navnet «Vi som ønsker at Bjugn og Ørland blir en kommune», med Thor Bretting i spissen. Gruppa har i skrivende stund 676 medlemmer.

- Debatten går både i større Facebook-grupper og mindre samtaletråder. Jeg er tilfeldigvis med i en liten gruppe der, og for noen kvelder siden diskuterte vi en mulig underskriftskampanje. Det er en konstellasjon av engasjerte folk som står bak som ønsker at Ørland og Bjugn skal gjenoppta dialogen.

Kan fremme saken

- Regelverket sier jo at saken må oppe i kommunestyret dersom minst to prosent av innbyggerne står bak forslaget, sier Røstad.

Ørland-kampanjen trenger derfor cirka 105 underskrifter for å kunne fremme forslag til de folkevalgte, mens Bjugn-kampanjen trenger cirka 96. Det målet er allerede nådd med god margin.

- Vi nådde målet på knapt noen timer. Planen er å overlevere underskriftene til de respektive ordførerne etter hvert, sier Røstad.

- Selv om målet om antall underskrifter er nådd, er det store målet vårt er at politikerne gjenopptar dialogen på fornuftig vis. Vi ønsker ikke fokus på gamle diskusjoner, men en positiv inngang til samtalene, sier Røstad.

- Dårlig politisk håndverk

Røstad mener det er Ørland som må være på hugget dersom en eventuell fusjon kan bli realitet.

- Bjugn har forpliktet seg til å forhandle med Roan og Åfjord neste uke, og det løpet er de nødt til å kjøre. Derfor er det Ørland og Tom Myrvold (ordfører jour anm.) som må komme på banen og invitere Bjugn til diskusjon, mener Røstad og sier han har forståelse for at politikerne i Bjugn ikke umiddelbart stanser dialogen med Åfjord og Roan på grunn av utspillet fra Ørland.

- Det ville vært respektløst ovenfor Åfjord og Roan.

Han står likevel fast på at det er Ørland og Bjugn som er de mest naturlige sammenslåingspartnerne.

- Mitt personlige ståsted er alt annet enn at Bjugn og Ørland slår seg sammen blir for dumt. Det er bare meget dårlig politisk håndverk fra begge parter som gjør at de ikke kan starte en dialog, sier han.

- I etterkant

- Det det strandet på sist var blant annet plasseringen av rådhus. Jeg mener at slike plasseringer ikke trengs å avgjøres nå. Det kan vi heller ta i etterkant. Det vil lette prosessen betraktelig. Da vil også kampflybasen være etablert, og vi vil klarere seg hvilke ringvirkninger den får for blant annet næringslivet, sier Røstad.

Lav interesse

- Engasjementet blant innbyggerne i Bjugn tyder på at interessen for å slå seg sammen Roan og Åfjord på dette tidspunktet er lav.

- Men er det ikke slik at nei-siden gjerne roper høyest?

- Jo, det er bestandig slik i denne typen diskusjoner, enten det er EU-medlemskap eller kommunesammenslåing. Men samtidig har jeg fortsatt til gode å diskutere med noen som er positiv til sammenslåinga med Åfjord og Roan, sier Røstad.

Roger Røstad står i spissen for bjugningenes underskriftskampanje. Foto: Privat