Dagens bilder og tilhørende tekst om denne leiren er det Bjarne J. M. Selnes i Oslo som har bidratt med.

280 deltok

Selnes beretter:

280 speiderpiker fra Trondheim krets av Norsk Speiderpikeforbund deltok på leiren. Dette var den første kretsleiren etter krigen. Speiderne kom med Fosenbåt til Revsneshagen mandag 30. juni. Leiren ble åpnet tirsdag formiddag 1. juli 1947 og varte i en uke. Leirsjef var Eva Five.

På leirplassen måtte det bygges et langt utedo med mange plasser. Dette ble bygget på den andre siden av veien til selve sletta hvor teltene sto.

Halm som underlag

Byggingen ble foretatt av Eiel Refsnes og hans sønn Ola.

I teltene ble det lagt halm til underlag for soveposene. Arnold Selnes, med hjelp av min bror Håkon, hentet halmen på gården Hårberg i Hasselvika. Det var også noen speidere med på turen for å trampe sammen halmen på platten på "Renaulten" - lastebilen til Arnold.

Lørdag 5. juli ble det arrangert tur til Austrått, ifølge Adresseavisen. Om de reiste med båt eller bil skal være usagt. Noen av speiderne var med på fest i Sørfjorden, men da hadde de sivile klær på. Om kvelden ble det arrangert leirbål på leirplassen.

Meget vellykket

Mandag 7. juli var det oppbrudd og hjemreise. Alle var enige om at leiren hadde vært meget vellykket.

I forbindelse med denne kretsleiren ble det trykket et lite sanghefte. De som hjalp til med forskjellige gjøremål under leiren fikk dette heftet som et minne. I heftet som Arnold fikk har leirsjefen skrevet følgende:

"Arnold Selnes. Med takk for all god hjelp og vennlighet under leiren. - Refsnes 6 -7 - 1947. Eva Five."

Sanghefte

Jeg har valgt å ta med noen vers fra to av sangene i heftet:

Refsnes, ja det er stedehvor telten står,Refsnes, i sol og glede,ja nu er vår,Refsnes hvor flagg og banner i vinden slår,Refnses nå er det speidernes hær som rår.

(Omskrevet etter Mandal-sang av J. Kopperud.)

Refsneshaugen hei, hei, hå,helt besatt av jenter blå.Lek og sport og godt humør.speiderleir som aldri før.

Refsneshaugen, hei, hei, hå.speiderleir med jenter blå.Smil og rop og munter sang,glede hele dagen lang.

(Vaktsjef Ruth Stabell).

Flere bilder?

I 1995 oppsøkte jeg Eva Five, gift Johansen, i Oslo for om mulig oppspore flere bilder fra leiren på Refsneshaugen. Vi så gjennom flere fotoalbumer, men ingen fotoer fra leiren ble funnet. Dermed ser det ut som det finnes bare disse to bildene som min brok Håkon tok med fars fotoapparat. Skulle det likevel være noen som har bilder fra denne leiren, ønsker jeg å komme i kontakt med vedkommende.

Bidrag til "Gammeldagen" sender du på mail til: terje.dybvik@fosna-folket.no Post: Fosna-Folket, 7129 Brekstad

Fosenbåten har lagt til kaia ved Revsneshagen og speiderpikene går i land. Foto: Håkon Selnes
Speiderpikene på vei opp fra kaia, passerer postkontoret, og videre opp til Refsnessletta. Vi kan se at flagget er heist. Nå i 2009 er huset under restaurering. Foto: Håkon Selnes.
Her er sangheftet som en del fikk under speiderleiren.