I sommermånedene er den røde brennmaneten et vanlig syn langs hele norskekysten, mens den blå oftest er observert på sørland- og vestlandskysten, opplyser forsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet.
I år meldes det om store mengder blå brennmanet langs sørlandskysten og vestlandskysten.
Kan komme med golfstrømmen
- Så langt i år har vi ikke hørt noe om observasjoner så langt nord som til Fosen, men i fjor registrerte vi blå brennmanet helt opp til Barentshavet. Den finnes vanligvis sør i Nordsjøen ved de britiske øyer, men den kan ha lurt seg ut i Atlanterhavsstrømmen (golfstrømmen), og da kommer den seg oppover. Vi forventer at en del av disse før eller siden vil komme lengre nord, men det avhenger av hvor tett bestanden er, sier Fosså.
Fosså forklarer at den blå brennmaneten har samme slektsnavn som den røde brennmaneten, og er nært beslektet i biologien. Det som skiller dem er at den blå vanligvis er noe mindre, og har færre tentakler/branntråder enn den røde.
- De er tilpasset til å være ute i de frie vannmassene, og har en fin blåfarge og er fantastiske å se på. De ser ofte ganske shabby ut når de blir fotografert ved stranden og på land, forteller Fosså.
- Spennende å se
Nå lurer forskerne på hvorfor det er så mange av de blå manetene.
- Det blir spennende å se hvorfor de er så mange, om det bare er et blaff eller om det er noe som er på gang. Om det er starten på en trend vet vi ikke, men for de som er interesserte i maneter så blir det spennende å se.
Om de kommer til Fosen, vil det nok være snakk om en og annen manet, ikke en hel masse, mener forskeren.
- Det vil nok ikke være noen store mengder. Plutselig kan en vannmasse med store mengder av dem transporteres, men det vil nok være snakk om en og annen manet der oppe hos dere, sier Jan Helge.
Og skulle man observere disse på Fosen, så vil Havforskningsinstituttet gjerne ha beskjed om det.
- Ja, da vil vi gjerne ha beskjed. Da er det bare å knipse et bilde og ta kontakt med oss, sier Fosså.