Helseplattformen er et nytt journalsystem, som skal gjøre det enklere for alle involverte parter i Midt-Norge. Den gjelder for kommuner, sykehus, fastleger og private spesialister.

Målet er «én pasient, én journal».

Helseplattformen er allerede innført enkelte steder i Trondheim, blant annet ved Øya legesenter og Trondheim legevakt, hvor den har møtt mye motbør.

Det har også vært arrangert fakkeltog mot innføringen av plattformen blant ansatte ved St. Olavs Hospital. Mens man i Stjørdal rådes av jurister til å vente med innføringen.

– Spente

Fra før av er det klart at innføringen utsettes for fastleger på Fosen, mens Helseplattformen innføres for alle andre områder i helse.

I Fosen-kommunene Indre Fosen, Ørland og Åfjord skal verktøyet innføres 12. november. Osen skal etter planen innføre Helseplattformen i 2025.

Til tross for kritikken og den negative stemningen i Trondheim, er representanter for Fosen-kommunene positive til Helseplattformen.

– Vi er veldig spent, det er vi jo. Det skal bli godt å komme i gang og få begynt, for det har vært en lang prosess for å komme hit, sier Hanne-Silje Herfjord.

Hun er helsesykepleier i Åfjord kommune. Sammen med Trond Rune Forfot, fagkoordinator for psykisk helse og rustjenesten i Åfjord, skal de to være «superbrukere» på den nye Helseplattformen.

Fra venstre: Trond Rune Forfot, fagkoordinator for psykisk helse og rustjenesten i Åfjord kommune. Hanne-Silje Herfjord, helsesykepleier i Åfjord kommune. Karl Erik Sørensen, leder for pårørendeutvalget i Ørland kommune. Oddbjørn Ingebrigtsen, leder av Ørland eldreråd. Foto: Ola Bjerkevoll

De har holdt på med innføring i programmet siden før sommeren, forteller de.

– Innenfor helse er det mange ulike journalsystemer i dag. Bare innenfor psykisk helse har vi to ulike journalsystemer. Jeg tenker det er veldig bra med en felles journal for alle helsetjenestene, sier Forfot.

– Slik vi har jobbet, har det vært en veldig omstendelig innføring i Helseplattformen og hvordan den er bygget opp. Vi kjenner jo det er godt å komme på jobb og gjøre det samme dag ut og dag inn, men her er det en veldig fordel med å få en oversikt, både for oss som jobber, og for de som bruker systemet, sier Herfjord.

Mindre enhet, mer oversikt

Hun tror at det faktum at det er mindre forhold i kommunene på Fosen, enn inne på et stort sykehus, vil gjøre det enklere å ta i bruk Helseplattformen.

– Vi er en mye mindre enhet, og har mye mer oversikt. Det er ikke noe fare for at det skal skje noe i overgangen. Sykehuset er mye større, og ting skal skje mye fortere, sier Herfjord.

– Da vi fikk programmet var det bygd for en storby, men de jobber hardt for å gjøre det om når vi trenger endringer, så det passer oss i distriktet, sier hun.

– Viktig med bedre verktøy

Oddbjørn Ingebrigtsen er leder for Ørland eldreråd, og Karl Erik Sørensen er leder for pårørendeutvalget i Ørland kommune. De forventer et system som gir bedre service til pasientene.

– Jeg har selv opplevd at det tas prøver lokalt, så kommer man inn sentralt, hvor det tas de samme prøvene på nytt. Og i mellom der, så kan det godt hende at en del kommunikasjon blir borte, sier Ingebrigtsen.

– Dette er en stor omlegging fra noe som er kjent, og for så vidt virker frem til nå, men som dessverre ikke vil virke fremover i tid, blant annet fordi mulighetene innen data har utviklet seg såpass. Så vil det bestandig være endringsvegring, det vil det alltid være, sier Sørensen.

– For pårørende er det veldig viktig at vi får et bedre verktøy for de som vi er pårørende til. Det er vanskelig nok, i den jungelen som er av journaler, å skaffe seg innsikt til den man er pårørende til. Jeg har en forventing om at det skal bli både enklere og raskere for oss som er pårørende, sier han.

Karl Erik Sørensen, leder for pårørendeutvalget i Ørland kommune. Foto: Ola Bjerkevoll

Men selv om Helseplattformen har fått mye kritikk, og kan oppleve startproblemer også på Fosen, er Sørensen klar på at en ting er viktig.

– Vi har et voldsomt fokus på det ene verktøyet som Helseplattformen skal bli. Det verktøyet får så mye fokus at det virker som hele helsetjenesten i Midt-Norge holder på å bryte sammen. Men det er ikke en eneste helsearbeider som mister sin kompetanse. De kommer til å være akkurat like flinke etter at plattformen kommer, som før, sier han.

– Lettere på sikt

Herfjord og Forfot tror det vil gi en enklere hverdag for de ansatte.

– I forhold til tverrfaglig jobbing vil det gjøre det lettere. Det blir lettere å se hvilke andre tjenester som er inne og komme i kontakt med hverandre. Det samme vil det være for innbyggerne, de vil få mer oversikt. Det tar litt tid å sette seg inn i, for det er et helt annet system, og en annen måte å tenke på enn vi er vant til. Det ligger mye flere skjemaer og kartleggingsverktøy der inne, sier Herfjord.

– Det kommer ikke til å føles noe lettere i begynnelsen, men jeg ser for meg at det blir lettere på sikt, sier hun.

De varsler om at ting kan ta litt lenger tid i oppstartsfasen enn vanlig.

– Det blir litt roligere i oppstartsfasen, når Helseplattformen kommer den 12. Da vil vi ha en litt roligere timeplan, for å få lært oss dette ordentlig.