4403 sørtrøndere står nå uten arbeid. Dette er en økning på 500 personer eller 14 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Tallene er hentet fra en pressemelding som NAV nettopp har sendt ut.

Økning i bygg- og anlegg

Sør-Trøndelag fylke ligger fremdeles under landssnittet når det gjelder arbeidsledighet.

– Vi ser at ledigheten øker spesielt innenfor ingeniør- og ikt-fag samt bygg og anlegg. Innen ingeniør- og ikt-fag er det en stor økning i ledighet blant kjemikere og petroleumsingeniører, begge yrker som er nært knyttet til oljeindustrien. I bygg og anlegg øker ledigheten mest blant tømrere og snekkere, rørleggere og hjelpearbeidere, sier Bente Wold Wigum, fylkesdirektør i NAV Sør-Trøndelag i pressemeldingen.

Rissa på toppen

Rissa skiller seg klart ut som kommunen med desidert høyest arbeidsledighet. I Fosen-kommunen er ledigheten oppe i 6,4 prosent i august. Klæbu har nest høyest arbeidsledighet i Sør-Trøndelag med 3,2 prosent. Etter det fosna-folket.no kjenner til har den høye ledigheten i Rissa en klar sammenheng med situasjonen på NorYard-verftet, som er Rissa desidert største arbeidsplass. I vår ble 54 personer oppsagt og 170 ansatte ble permittert. I sommer har det vært svært lav bemanning på verftet. Situasjonen er ventet å bedre seg når et nytt skrog ankommer verftet i høst.

- Svinger i takt med verftet

Daglig leder Olbert Aasan i Rissa utvikling mener lav bemanning ved NorYards-verftet er den eneste grunnen til den høye arbeidsledigheten.

- Arbeidsledigheten i Rissa har en tendens til å svinge i takt med tilstanden ved verftet. Vi vet at det har vært slik tidligere, og vi vet at det blir aktivitet på verftet igjen fra oktober og november. Det som er spesielt nå er at det også er oppsigelser i tillegg til permitteringer. Da tar det naturlig nok litt tid før folk klarer å skaffe seg ny jobb, påpeker Aasan.

Han har snakket en del med de permitterte ved verftet.

- Noen har startet enkeltmannsforetak, mens andre har leid seg ut til andre jobber. De viser stor vilje til å hive seg rundt, men samtidig er de tydelige på at de skal tilbake i jobb ved verftet. De er tro mot arbeidsplassen sin, mener Aasan.

Lavest i Roan

Den positive Fosen-nyheten er at Roan har lavest ledighet i Sør-Trøndelag. Kun 0,6 prosent av de arbeidsføre står uten arbeid i kystkommunen. Åfjord har også lav ledighet med 1,6 prosent. Trondheim har omtrent samme arbeidsledighet som landssnittet med 2,8 prosent. 2 765 står nå uten arbeid i «trønderstaden». Det er en økning på 13 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.