Rypejakta starter 10. september. Fjoråret ble et bunnår, med 30 prosent færre felte ryper enn året før. Også i år må jegerne legge bånd på seg.

– Bestanden av stamfugl er fortsatt på et lavmål. Men produksjonen er brukbar. Neste år kan derfor bli bedre hvis jegerne viser måtehold i år, sier Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Rundt halvparten av landets 60 000 rypejegere jakter på statsgrunn. I Nordland og Troms bestyrer Statskog all rypejakt selv, og i begge fylker får rypejegerne de samme lave kvotene som i fjor. I Nordland blir det i år også satt en maksimal sesongkvote per jeger.

Nord i Nordland og sør i Troms står det spesielt dårlig til i år. Også lenger sørover er bestanden på vei ned.

– I våre områder i Hedmark var det bra med fugl i fjor, men i år er det en klar nedgang i bestanden også her. I Fulufjell i Trysil er det for eksempel bare talt seks ryper pr kvadratkilometer i år, mot 30 i fjor, sier Breisjøberget.

Ikke bare jegerne

I fjor ble det felt 225 000 ryper, mot litt over 300 000 ryper året før. For åtte-ti år siden lå uttaket på 500 000.

Lavere rypekull kan tyde på overbeskatning. Men det henger også sammen med hvor mange naturlige fiender rypa har.

– Nedgangen i rypebestanden i fjor skyldtes mye at det var mange smågnagere året før, som igjen gjorde at rev, kråkefugler og røyskatt hadde gode tider og fikk store kull. Når smågnagerne så spises opp eller stresses i hjel, går det ut over rypekullene når reven skal skaffe mat til ungene, forklarer Breisjøberget.

I år har rypene færre predatorer å bekymre seg for.

Tar tak

Småvilt er vanskeligere å kartlegge og regulere enn storvilt. Men tiltak er satt i gang for å få bedre oversikt. For tre år siden satte Statskog sammen med flere andre aktører i gang Rypeforvaltningsprosjektet, der målet er optimal forvaltning av småviltressurser som ryper og skogsfugl. Prosjektet varer fram til 2011.

En del av prosjektet er at tre kommuner i Nordland i år får en ny og strengere rypeforvaltning. Jegere som skal jakte rype i Hattfjelldal, Grane og Vefsn blir underlagt et strengere regime enn de er vant til.

Når tellingene er klare, beregnes et maksimalt jakttrykk på 40 til 250 kvadratkilometer store jaktfelt. Hver femte dag må fangst innrapporteres av jeger, og jaktkort fornyes.

– Tellingene gir oss ganske gode tall for hvordan bestanden er før jakta starter, men vi vet fortsatt for lite om jakttrykket og hvor mye som tas ut underveis. Det gjelder særlig i de nordlige fylkene. Derfor oppfordrer vi rypejegerne til å bli flinkere til å rapportere inn fangsten, sier Breisjøberget.

Statskogs rypetelling:

TRØNDELAG

Middels bra rypeår området sett under ett, men med store lokale variasjoner. I Hjerkinn/Drivstuutmålet sør i Oppdal kommune er det telt 5,1 rypekyllinger per høne, mot 3,8 i fjor. På telleruten på Kongsvold har Statskog funnet 20 ryper per kvadratkilometer og 4,2 kyllinger per høne.

Dagskvoter på tre liryper i Nord-Trøndelag, ingen kvote på fjellrype.

Jegerne finner kvotene for Sør-Trøndelag på inatur.no.

Kvotene gjelder fram til nyttår, og kan bli endret i løpet av jakta.

TROMS

Spesielt dårlig sør i fylket.

I området rundt Altevann i Bardu kommune er det rundt åtte ryper per kvadratkilometer, mot fem i fjor. I Svandalen i Tranøy er det talt rundt seks ryper per kvadratkilometer, mot 11 i fjor.

Både i indre og ytre deler av Troms blir dagskvoten per jeger satt til to liryper og tre fjellryper per dag, samt én skogsfugl per jeger per dag. Dette er det samme som i fjor.

Kvotene gjelder fram til nyttår, og kan bli endret i løpet av jakta.

NORDLAND

Spesielt dårlig nord i fylket.

I Rana og Hemnes er kvoten satt til to liryper og to fjellryper per jeger per dag, som betyr at kvoten på fjellryper er senket ytterligere fra i fjor. I disse områdene får jegerne maksimale sesongkvoter på ti ryper totalt.

I Salten er kvoten satt til to liryper og tre fjellryper. Sesongkvotene er satt til ti liryper og ti fjellryper. I tillegg er det satt en dagskvote for skogsfugl på to, samt maksimalt fem fugler i løpet av sesongen per jeger.

I forsøkskommunene Hattfjelldal, Grane og Vefsn er kvoten satt til fire ryper per dag. Ingen sesongkvote her.

Kvotene gjelder fram til nyttår, og kan bli endret i løpet av jakta.

ØSTLANDET

Etter den voldsomme oppgangen i forfjor, er det en klar nedgang i rypebestanden i Statskogs områder i år. I Fulufjell i Trysil er nedgangen markant, fra 30 ryper pr kvadratkilometer i fjor til seks i år.

Det har også vært en tydelig nedgang i antall skogsfugl. I Ljørdalen i Trysil er det taksert fire orrfugl og tre storfugl per kvadratkilometer i år, mot henholdsvis fem og ti i fjor.

Også i Varaldskogen utenfor Kongsvinger har bestanden av storfugl- og orrfugl gått tilbake. Nedgangen er mest markert hos storfugl, der det i år er bare halvparten så mye fugl sammenliknet med fjoråret. Tilbakegangen hos begge arter skyldes først og fremst en nedgang blant voksen fugl, men produksjonen av kyllinger var også dårligere enn i foregående år.

Jegerne finner kvotene på inatur.no.

SØRLANDET

Takseringen i Njardarheim viser at 2009 er det nest dårligste året siden tellingene startet i 2003. Kyllingbestanden betegnes som lav i år, med 175 observasjoner mot 227 i fjor. For voksne ryper (inkl. noen ’’ukjent’’) var nedgangen 26 prosent i år i forhold til i fjor. 85 ryper ble observert i løpet av de tre dagene takseringen pågikk.

Jegerne finner kvotene på inatur.no.

VESTLANDET / MØRE

Middels tetthet av rype og skogsfugl, viser tellinger i Tingvoll, Osen, Øre og Gussiås. Bra produksjon av lirype og orrfugl.

(Statskog opererer med 90 prosent sikkerhet når de oppgir tallene.)