– Fuglehunder som brukes i jakt skal være som topptrente idrettsutøvere. Selv begynte jeg med sykkeltrening og intervalltrening av hundene i midten av juni, sier Rune Magnussen, en av Norges fremste utøvere innen fuglehundsporten.

Han sier en del jakthunder først løper seg i form under jakten. Det er altfor sent.

– Kondisjonstrening legger grunnlaget for hundens jaktprestasjon. En sliten hund mister konsentrasjonen.

10. september starter småviltjakta, og landets drøyt 50 000 rypejegere skal innta fjellet.

– For at hunden skal yte maksimalt, må den som en toppidrettsutøver treffe formtoppen under jakten –ikke etter. Det er dessuten viktig at hunden får nok hvile både før og under jakten, sier Magnussen.

Fôrer feil

Like viktig som den fysiske treningen er fôret hunden får under trening og jakt.

– Ikke bare skal fôrmengden økes, men det er viktig å gå over på høyenergifôr tidlig i forberedelsene. Fuglehunder bør spise flere ganger om dagen, ellers kan den gå tom for energi. Mange hundeeiere slurver dessverre med fôringen, sier Rune Magnussen.

Veterinær William Bredal i Eukanuba sier en fuglehund trenger rundt 4000 kalorier om dagen under trening og jakt. Det er mer enn det jegeren behøver.

– Vanlig tørrfôr holder på ingen måte. Da blir hunden slapp og ukonsentrert.

Det beste for jakthunder er å spise spesialtørrfôr for hunder som skal yte mye. Det kan suppleres med kaloririkt våtfôr som man får på boks hos veterinær.

Bedre nese, færre skader

Eukanuba anbefaler å gi jakthunder hyppige energitilskudd med flere måltider gjennom dagen, snacks, og rikelig med vann. Både blodsukker og konsentrasjonsevne synker hvis det blir for lenge mellom måltidene.

– Sammensetningen av fôret er svært viktig. Riktig andel fett og høyverdig protein av animalsk opprinnelse, altså kjøtt, er viktig i fôret, sier William Bredal.

Jakthunder som spiser optimalt fôr blir mindre stive og får færre skader.

– Hundens luktesans blir også dramatisk forbedret om den får et fôr som har optimal balanse mellom omega 3 og omega 6 fettsyrer, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

Fuglehunder forbrenner opptil 4000 kalorier om dagen under jakt. Det er langt mer enn eieren. (Foto: Eukanuba).