Da lokalavisa møter Kamil på gressbanen på Oksvoll i Bjugn, er han godt forberedt til kveldens kamp, selv om det har vært hektiske dager.

Ungt talent

- Det er tredje dag på rad nå at jeg skal dømme en kamp, forteller den unge dommeren.

På banen er det FK Fosens gutter 14 som skal ta i mot IL Trond fra Trondheim, i et skikkelig trøndervær med masse regn.

Kamil har dømt kamper siden han var 15 år gammel, og har også deltatt i talentgruppa for unge dommere under Scandia Cup. Som femtenåring har det ikke vært lett å komme seg rundt til alle kampene han skulle være md på som dommer, så her får også mamma en stor takk fra den unge dommeren.

- Jeg hadde jo ikke lappen, så mamma stilte virkelig opp for meg slik at jeg kunne få muligheten til å utvikle meg som dommer, sier han takknemlig.

Emma Berget Stoum og Kamil Hanssen ble begge tatt ut til talentgruppa for unge dommere i 2016. Foto: Siri Wold

- Krever mye

Når Kamil nå er blitt 20 år, så har også ambisjonene hans vokst.  2.september skal han debutere i andredivisjon i Brattvåg, når Brattvåg møter Vidar.

- Jeg tror jeg er den eneste på Fosen som dømmer så høgt på linja. Jeg har vært et år på linja i tredjedivisjon i Sogn og Fjordane, og når jeg nå fikk muligheten til å debutere i andre så er det stas. Ambisjonene øker, målet er jo førstedivisjon etter hvert, forteller Hanssen.

Hovedmålet er å nå eliteserien, forklarer han. Men det krever sin mann.

- Det krever mye, en masse pirking. Alt fra hvordan man holder flagget til din fysiske kondisjon.

- Hvordan kan man trene på å bli en bedre dommer?

- Det er masse trening. To ganger i året er det fysiske tester, og så er det regelprøver i tillegg. Man bør ha god kondisjon og være i god fysisk form, sier Hanssen.

Fagbrev

For å få helgene til å gå opp både på og utenfor banen, er Kamil blitt nødt til å «trikse og mikse litt», som han selv forklarer det. Han har tatt fagbrev i ambulansefag, og det har vært mye jobbing. Samtidig er det viktig for ham å satse på dommerkarrieren, så han har forsøkt å ikke si fra seg så mange kamper.

- Hvordan forbereder du deg før du skal dømme en kamp?

- Det er viktig å tenke langt frem i tid, så jeg går gjennom de enkelte kampoppsettene i god tid. Så ser jeg hva som ikke klaffer og ikke, og prøver å bytte hvis det lar seg gjøre. Hvis man vil nå toppen, så kan man ikke gi fra seg for mange kamper, så jeg må forsøke å få kabalen til å gå opp, forklarer Hanssen.

- Trenger flere unge dommere

- Tror du at dette er noe du vil fortsette med i fremtida også?

- Ja, dette er noe jeg vil drive med i lang tid. Så lenge jeg holder meg skadefri så vil jeg dømme, og målet er jo eliteserien.

Mange steder i landet er det dommermangel, og på Fosen er det ingen unntak, ifølge Kamil.

- Jeg håper at flere yngre folk får øynene opp for at det er fullt mulig å bli en god dommer. Det er årlige kurs for å rekruttere flere dommere, og Fosen trenger unge dommere på vei opp. Jeg håper jeg kan være en inspirasjon for flere som har lyst til å drive med dette, at de tør å satse, sier han.

Som dommer må man også henge med på spillet. Foto: Siri Wold

- Fin stil og profil

Rune Haugland er dommerutvikler for Sogn og Fjordane, og kan ta mye av æren for at Kamil nå snart skal gjøre sin debut i andredivisjon. Han forteller at han har god erfaring med den unge dommeren, og har et håp om at han kanskje vil komme tilbake til Nordfjordeid der han har dømt mange kamper.

- Det ble jo dessverre et kortvarig opphold her for Kamil før han flyttet tilbake til Trøndelag, men vi har et godt inntrykk av ham. En god gutt, og flink assistentdommer. Han har en fin stil og profil som er betegnelsen innenfor dommerverdenen, sier Haugland.

Han har et håp om at den unge åfjordingen skal komme tilbake til Nordfjordeid.

- Jeg håper og tror at han kommer tilbake, vi har per dags dato dommermangel her i Sogn og Fjordane . Det er en litt spesiell situasjon, og dommerne her blir heller ikke yngre. Vi trenger helt klart flere unge dommere, sier Haugland.