- Faren for at det blir streik er reell. Det er to store tema som er oppe. Det gjelder pensjon og det gjelder rett til kost og losji ved reise i jobbsammenheng. Dette er krevende temaer, sier distriktssekretær Kristian Tangen i LO til Fosna-Folket.

I år er det samordnet oppgjør i lønnsforhandlingene mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.

Det er 10 år siden sist, og tidligere i vår ble den frivillige meklingen brutt.

Onsdag begynner Riksmekleren forhandlingene mellom YS og LO på den ene siden og NHO på den andre.

Om man ikke blir enige før utgangen av lørdag rammes B-fergen i Flakk-Rørvik-sambandet av streik.

En båt mindre

Ansatte i Fjord1 som driver Flakk-Rørvik sambandet er organiserte i Norsk sjømannsforbund som igjen er del av LO. Fagforeningen varsler at organiserte ansatte som jobber på B-ferga i sambandet vil bli tatt ut i streik dersom man ikke blir enige.

Totalt er det rundt 29 000 ansatte i LO på landsbasis, og ytterligere rundt 6500 ansatte i YS-forbund som kan bli tatt ut i streik fra søndag morgen.

Operativ leder i Fjord1, Bjørn Arild Sekkenes, opplyser at ansatte på begge skiftene på B-ferga er fagorganiserte.

- Det ville være streikebryteri å erstatte de som går ut i streik, så det er ikke aktuelt. Dersom det blir streik og B-ferga rammes vil ikke ruta gå, sier han.

Resten som ellers

Sekkenes opplyser at resten av fergeruta vil gå som normalt etter ruta.

- Den første B-fergen starter etter ruta å gå 12.30, så det vil isåfall være da folk flest kan merke streiken første gang søndag, dersom det skulle bli streik, sier han.

- Vi har en ferge på verksted, så det blir da snakk om avganger en gang i timen på mandag, opplyser Sekkenes.

Permiteringer

Siden det er brudd i forhandlingene har Fjord1 sendt ut betinget permitteringsvarsel til sine ansatte. Det gir bedriften anledning til å permittere ansatte dersom det skulle bli aktuelt fordi streik gjør at bedriften ikke får gjennomført sitt arbeid.

- Opptil 20 ansatte og to lærlinger kan bli berørt dersom streiken varer i flere dager. Vi vil selvfølgelig sende ut personlig varsel ved mulige permitteringer, slik man skal, sier Sekkenes.

12 personer

Roy Nilsen i Norsk sjømannsforbund forteller at det er tolv organiserte ansatte i Flakk-Rørvik sambandet som blir tatt ut dersom det blir streik.

- Det er ansatte på begge skift. Det er LO sentralt som styrer streiken. Vi fikk beskjed om å ta ut rundt 20 prosent av de ansatte på landsbasis, sier han.

- Resten av de ansatte på fergen blir sannsynligvis permittert. Det gjelder catering, maskinister og så videre. Når det ikke er mannskap til å føre båten, har de som jobber på båten ikke noe å gjøre, sier Nilsen.

Liv og helse

Nilsen sier det ikke har vært aktuelt å ta ut fergesamband til øyer, som til for eksempel Tarva eller Storfosna.

- Det går fort på fare for liv og helse om det ikke finnes omkjøringsveier. Da vil en mulig streik fort bli avsluttet, sier han.

- Det er klart en streik i sjøtrafikken vil ramme ganske mange. For oss blir dette en solidaritetsstreik. Vi har ikke AFP fordi vi har sjømannspensjon. Krav til kost og losji er heller ikke noe stort tema for våre ansatte, sier han.

Større enn på lenge

Tangen sier han opplever det som det er større fare for at det faktisk blir streik enn det har vært på lenge.

- Jeg tror det er mer sjanse for at det blir streik enn det har vært på en stund. Det er spesielt fordi det er et samordnet oppgjør. Når jeg snakker med tillitsvalgte er streikeviljen stor, sier han.

- Av de rundt 30 000 ansatte i LO som kan bli tatt ut i den første streikerunden, vil rundt ti prosent, eller 3 000, være fra Trøndelag, sier han.

Opptrapping

Både LO og YS har varslet at det kan bli aktuelt å ta ut over godt over 100 000 arbeidstakere dersom streiken vedvarer. Ved opptrapping av streik skal bedriftene ha varsel om hvem som blir tatt ut minst fire dager på forhånd.

- Jeg går ut fra at det fort blir opptrapping av streiken dersom man ikke blir enige. Om det blir streik kan den ramme mange, sier Tangen.

Håper på løsning

Riksmelkingen starter onsdag. Dersom man blir enige innen midnatt lørdag unngås streik.

- Alle ønsker i utgangspunktet ikke streik. Vi får se hvordan meklingen går, sier Nilsen.

- Som regel ender det greit ikke i tolvte time, men i fjortende time eller noe sånt. Vi får håpe man blir enige denne gangen også, sier Bjørn Arild Sekkenes.