Prisen tildeles personer som har gjort en spesiell innsats i eget lokalsamfunn. Det legges vekt på at innsatsen til mottakeren skal være fremtidsrettet og nyskapende, samt ha ført til utvikling i lokalsamfunnet.

I 2000 overtok Roar Svenning hjemgården Troningen på Stokkøya i Åfjord. Siden HAR det gått slag i slag med utbygging av området som i dag utgjør campingplass, småbåthavn, sjøhus, leiligheter og SUB-hus, samt serveringssted og konferansebygg.

-Sjeldent verdige vinnere

- Stokkøya Sjøsenter, og gründerne bak denne satsingen, er sjeldent verdige vinnere av Norges Vels gründerpris, sier Øyvind Ørbeck Sørheim, administrerende direktør i Norges Vel.

- Vi har latt oss imponere av kreativiteten bak, og omfanget av, hele konseptet.

Juryen i Norges Vel har vektlagt at gründerne har tatt utgangspunkt i naturen på stedet og lagt stor vekt på bruk av lokale råvarer fra land og hav.

- Ved den nyskapende arkitekturen, energiøkonomisering og gode natur-, mat- og kulturopplevelser har de lykkes med å sette både Fosen og Stokkøya på kartet i Norge og internasjonalt, sier Ørbeck Sørheim.

Bidratt til økt aktivitet

Utbyggingen har også bidratt til økt aktivitet og arbeid for flere andre bedrifter i nærområdet. Mangel på boliger har blitt løst ved å utvikle Bygda 2.0. og Bygdeboksen. - Her har de utviklet et svært spennende og fremtidsrettet landsbykonsept som skal gjøre bygda til et attraktivt bosted, forklarer Ørbeck Sørheim.

Bygdeboksen er et flerbruksbygg for kultur, næring, forskning og utdanning og huser også Stokkøya Bryggeri og en Matlab.

Livskraftige lokalsamfunn som visjon

- Norges Vel har livskraftige lokalsamfunn som visjon, og det er nettopp slike fantastiske ringvirkninger som har vært utslagsgivende for at Roar Svenning, Torild Langklopp og Ingrid Langklopp tildeles Norges Vels gründerpris i 2016. Prisen får de i konkurranse med svært mange andre gode kandidater fra hele Norge, sier Ørbeck Sørheim.

- Utrolig hyggelig

- Vi som driver og prøver å skape ting er utrolig glade for å få en sånn oppmerksomhet. Det er sikkert veldig mange andre dyktige folk som fortjener denne prisen, så det at vi er plukket ut synes vi er utrolig hyggelig, sier bygdeutvikler Roar Svenning.

SE VIDEO: Bli med inn i Bygdeboksen

Han var klar over nominasjonen, men ble overrasket da han hørte at de hadde fått prisen.

- Spennende tider fremover

Svenning forklarer at han føler at Norges Vel sine formål og vedtekter er forenlig med egne prosjekter når det gjelder mat og bygdeutvikling, og ser fremover mot den videre utviklingen av bygda. Han var klar over nominasjonen, men ble overrasket da han hørte at de hadde fått prisen.

- Det var en hyggelig overraskelse. Jobben er ikke over, vi vil fortsette å ha fokus på utvikling av bedriften og også Bygda 2.0, det blir spennende tider fremover, forteller Svenning.

- Vi som driver og prøver å skape ting er utrolig glade for å få en sånn oppmerksomhet. Det er sikkert veldig mange andre dyktige folk som fortjener denne prisen, så det at vi er plukket ut synes vi er utrolig hyggelig, sier bygdeutvikler Roar Svenning. Foto: Snorre Berg (arkiv)
Torild Langklopp. Foto: Snorre Berg (arkiv)
Ingrid Langklopp. Foto: arkiv