- Dette er den siste gangen vi deler ut én kulturpris for hver av de tidligere kommunene som nå er Indre Fosen sammen. Frivilligheten er kjempeviktig for lokalsamfunnet. Vi har heldigvis mange lag og foreninger i kommunen vår, og vi har heldigvis enkeltpersoner som bidrar stort også, sier Indre Fosen-ordfører Steinar Saghaug (H) fra scenen.

Mange hadde funnet veien til Leksvikhallen for å være med på å hedre ildsjeler unge som gamle for den innsatsen de har gjort for samfunnslivet i Indre Fosen i løpet av året som har gått.

Hederspriser, ildsjelpriser, ungdomspriser og kulturpriser fikk plass blant kulturinnslag som viser noe av bredden i kunstlivet i kommunen som er litt over en måned gammel.

Heder

Alle priser har statuetter og retningslinjer for hvem som vil være gode kandidater til å få belønning for den innsatsen de legger ned. Moderne fraser som bolyst og blilyst er andre ord for å skape trivsel og være en av de som alltid stiller opp på dugnad for lokalsamfunnet.

- Det er utrolig morsomt å bli satt pris på. Det er ærefullt og varmer i hjertet, sier Sverre Skalmerås, som fikk Hedersprisen 2017 i Rissa.

- Samfunnet er basert på frivilligheten. Det er et viktig nav i samfunnshjulet, og uten frivilligheten stopper Norge opp. Det er hyggelig å bli satt pris på blant så mange andre som bidrar stort til at vi har det så godt der vi bor, sier han.

Harald Ramdal fikk Hedersprisen 2017 for Leksvika for sitt utrettelige arbeid med klubbhus og vedlikehold, preparering av løypenettet i kommunen og alt det andre han stiller opp på for å hjelpe til med. Våttån opp og dugnader for friidretten for å nevne et par ting til.

Innsats

I sine takketaler poengterte mange av årets prisvinner at de er del av et lag, og del av et samarbeid. Noen har verv fordi andre aller helst vil bruke tiden på selve dugnadene.

Men enkeltpersoner inspirerer ekstra, og må tåle en ekstra takk for sin store innsats.

I den gamle Leksvik kommune, var det Leksvik Il som fikk Hedersprisen 2017 for den utrettelige innsatsen hele laget legger ned for lokalsamfunnet. I 2018 er Leksvik Il 80 år og har rundt 900 betalende medlemmer.

For Rissa gikk æren til Kristoffer Fjeldvær. Han har blant annet vært leder i Stadsbygd sparebankhallen og bidratt stort i ulike roller i Stadsbygd Il.

Frivillig

Dersom man skulle regnet timespris for de timene de frivillige ved frivilligsentralene i Rissa og Leksvik, er det snakk om millionbeløp de til sammen rundt 150 frivillige legger ned i løpet av et år.

Olga Berg mottok Frivilligprisen 2017 for Rissa. Fra scenen sies det at hun har hatt så mange verv og roller at det er vanskelig å holde styr på alle.

- Jeg var utrolig stolt over å bli nominert i år. Det var nok det. Jeg blir rørt av alle de fine ordene. Prisen dedikerer jeg til min kjære John. Han ville vært dobbelt så glad for denne prisen som meg, sier hun.

For Leksvik er det Anna Marie Ree Moan som fikk årets pris. Hun har vært med på prosjektet med landhandelen siden starten, og har blant mye annet også skrevet bok om silingsstasjonen og melketransport i Leksvika.

- Det er mange andre som kunne ha stått her. Alt jeg er med på er teamarbeid. Det er så viktig at det vi får til, får vi til i lag. Tusen takk. Jeg vet ikke om jeg får til å si så mye mer enn det, sier Moan fra scenen.

Ungdom

Det er ikke bare de som har bidratt i en årrekke som skal hedres. Fremadstormende ungdom skal også hedres. Hanne Aune, leder for ungdomsrådet i Indre Fosen, hadde med seg tre medlemmer av rådet for å dele ut ungdomsprisene i Rissa og Leksvik.

Iris Abtahi, som blant annet var med på Melodi grand prix junior i 2017, vant Ungdomsprisen for Rissa. Søsteren hennes tok imot prisen på hennes vegne.

I Leskvika var det Danila Gataullin som fikk årets pris. Han tok NM gull i både single og dobbel i sin aldersklasse i NM i bandminton i fjor vår, og slår også godt fra seg i herreklassen i Trøndelag.

- Jeg vil takke Leksvik badmintonklubb og familien min. Jeg skal bruke prispengene på å satse videre, sier han fra scenen.

Kulturprisen

Mens OL pågår i Korea, fikk Villy Haugen, som tok OL-bronse i 1964 i Innsbruck den siste kulturprisen for Leksvik. Han har i senere år bidratt med flere bøker om lokalhistorie i området.

- Dette var litt av en overraskelse. Deler av prisen får jeg for noe som fant sted for 54 år siden. Jeg må takke medhjelperne på bokprosjektene så mye. Jeg håper de blir godt mottatt for da blir det flere, sier han fra scenen.

I Rissa fikk Museumslaget Staværingen den siste kulturprisen før neste pris går felles til hele Indre Fosen. Museumslaget er motoren bak Museet kystens arv og har jobbet standhaftig med å bevare kystkulturen lokalt, og i regionen.