Medisinsk utstyr og annet materiell som ikke lenger er i bruk i Forsvaret, kommer i høyeste grad til nytte i det krigsherjede landet. Lastebillass med soveposer, kokekar og feltstøvler er donert det siste halvåret.

Nylig ble også flere tusen medisinske instrumenter gitt til det ukrainske forsvaret.

– Ukraina har imponert alle med sterk forsvarsvilje og forsvarsevne, men de er like fullt avhengig av hjelp fra andre land i møte med de russiske styrkene. De behøver også støtte til å behandle skadde ukrainske soldater, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Han mener Norge gjennom støtten til Ukraina også bidrar til egen og europeisk sikkerhet.

– I bruk ved norske sykehus

Ifølge en pressemelding fra Forsvarsdepartementet omfatter donasjonen medisinske instrumentvogner, operasjonsbord og -lamper, sugeapparat og akuttsekker med sanitetsutstyr. Det er også sendt kirurgiske instrumenter som arterieklemmer, anatomiske og kirurgiske pinsetter, bor og sårhaker.

– Dette kirurgiske utstyret holder høy kvalitet og brukes ved mange norske sykehus og i Forsvaret. Det vil gi ukrainsk sanitetspersonell større mulighet til å redde liv, sier Tomas Beck, som er sjef for Landkapasiteter i Forsvarsmateriell.

Ukrainas behov for nettopp denne typen utstyr er kommet fram gjennom samarbeidet mellom de to landene i forbindelse med donasjoner av militære ambulansebusser.

– Vanskelig å forestille seg

Forsvarsmateriell har systematisert utstyret i samarbeid med Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

– Det enorme omfanget av ressurser som kreves i en fullskala krig er vanskelig for de fleste å forestille seg, og sanitetsressurser er intet unntak, sier Remi Jakobsen, som er sjef for Norwegian Logistics Support Group i Forsvarets logistikkorganisasjon.

Ifølge Jakobsen er det allerede sendt 40 lastebiler med diverse materiell i 2023. Blant annet fikk ukrainerne 30.000 regnsett, 10.000 feltstøvler, en mengde varmt tøy og ti feltkjøkkentelt.

– Personellet vårt er svært motivert til å bidra til å hjelpe Ukraina, sier han.

Tidligere har Norge sammen med Nederland vært med på å finansiere at et estisk feltsykehus kom på plass i Ukraina.