- Fordi F-35 programmet er under oppbygging på Ørlandet og det må fortsette under øvelsen, vil det aller meste av jagerflyaktiviteten i forbindelse med Trident Juncture 2018 foregå fra Bodø. Likevel vil det være en del større transportfly og overvåkningsfly stasjonert på Ørlandet. Flere hundre soldater ankommer Ørland flystasjon i forbindelse med øvelsen for å støtte opp om flyene, sier kommunikasjonssjef Ivar Moen i Forsvarets operative hovedkvarter til Fosna-Folket.

Det er fem måneder til 35 000 soldater skal delta i Nato-øvelsen Trident Juncture.

I disse dager driver 450 Nato-offiserer rekognosering i øvingsområdene for å detaljplanlegge hovedøvelsen fra 25. oktober til 7. november sammen med norsk vertskap.

Betydelige mengder personell og utstyr skal transporteres inn til øvingsområdene fra Ørlandet.

Største på tiår

Nato besluttet alt i 2012 at årets Trident Juncture øvelse legges til Norge. Det blir den største Nato-øvelsen i Norge på flere tiår.

På land skal styrkene hovedsakelig øve fra Oppland og Hedmark i sør til Trøndelag i nord.

- Dette er en av de største Nato-øvelsene på norsk jord noensinne. Det kommer an på hvordan man teller fly og personell som deltar i øvelsen som opererer fra andre land, sier Moen.

Befaring

Det er Nato som leder øvelsen og dermed utformer store deler av hvordan øvingsaktiviteten skal foregå.

Fra slutten av april og i tiden fremover har derfor 450 Nato-offiserer rekognosert i øvingsområdene for å planlegge innfart, transport til treningsområdene og hvordan man skal øve.

- Det har vært flere rekognoseringer for å se på kapasiteten som er tilgjengelig. Det gjelder kaianlegg, flyplasser, veier og liknende. Vi har tette samarbeid med kommunene, miljømyndighetene, grunneierne og fylkesmannen, sier Moen.

- Planlegging for å ivareta miljø, kulturminner og å unngå skader gjør at vi kan ha fullt fokus på selve treningen under øvelsen, sier oberstløytnanten.

Flere hundre soldater

Moen forteller at det vil være flere hundre flere mennesker på flystasjonen i forbindelse med selve øvelsen for å støtte opp under aktiviteten til transportfly og overvåkingsfly.

- Folket på Brekstad vil nok legge merke til en betydelig mengde personell, uniformer fra mange land. Flytyper man ikke ser så hyppig vil være på besøk og i lufta, sier han.

- I tillegg vil befolkningen legge merke til at Ørlandet blir en av inngangsportene for personell og materiell som skal til øvingsområdet. Værnes blir den mest sentrale flyplassen for å frakte deltakerne inn på øvelsen, men Ørland vil være med på å avlaste, sier Moen.

- Årsaken til at vi ikke går inn på nøyaktig antall fly er at det vil bli fastslått nøyaktig nærmere starten av øvelsen.

Påvirker hverdagen

Moen sier Trident Juncture er en så stor øvelse at den vil påvirke folks hverdag.

- Vi vil nok være synlige og hørbare fra slutten av september, og aktiviteten vil tilta utover i oktober til selve øvelsen starter den 25. For oss er det vel så viktig at redeployeringen etter øvelsen når man skal hjem foregår trygt som raskt, så det vil foregå frem til jul, sier han.

- Vi forbereder aktørene som blir berørt av øvelsen. Vi tar kontakt med havnesjefene om hvilke kapasiteter vi kan frakte i land, med helsesektoren som vil ha økt aktivitet i sine områder, med veimyndighetene fordi det blir betraktelig økt trafikkavvikling, med politiet, kommuner og så videre. Samarbeidet er godt, sier Moen.

- Man må påberegne trafikk og kø til enkelte tider. Det forbereder vi folk på allerede nå.

Totalforsvaret

Når Nato øver, benytter de seg av de samme fasilitetene som man kan disponere i en krisesituasjon.

På 1970- og 80-tallet hadde Norge stort fokus på et totalforsvar der alle samfunnsaktørene samhandler. Etter fallet av Berlinmuren skiftet Forsvarets fokus mer over på fredsbevarende operasjoner.

- Samfunnsstrukturene har endret seg mye siden 1980-tallet. Vi ønsker å bli lige gode på totalforsvare én gang til. Endringer som overgangen fra regionale matlagre til at maten går rett til butikken gjør at vi må tenke nytt, sier Moen.

- Denne øvelsen er en ypperlig anledning til å øve på totalforsvaret igjen. Forsvaret samarbeidet tett med Direktoratet for beredskap og sikkerhet. Dette er en viktig mulighet for trening, ikke bare militært.

- Vi går en spennende tid i møte. Øvelsen vil prege dagliglivet til de fleste under selve øvelsen, men aktiviteten vil nok endre seg fra seinsommeren og utover, sier Ivar Moen.