Her fikk deltagerne lære om en rekke vekster, hvilke man kan spise og hvilke deler av plantene man kan bruke til hva, og hva man bør tenke på når man er ute og sanker. Kursholder Ane Marit Willmann forklarte også mye om hvordan man tilbereder vekstene, hvordan de kan foredles og konserveres.

Tørking av tang på Tarva. Foto: Edvin Dybvik

Det naturlige livet

Ane kommer fra en gård og forteller at hun som barn tilbragte mye tid i graset ved elva og i skogen, der hun fikk smaken på det naturlige livet. Hun har også vært innom storbylivet og har i bagasjen blant annet seg med bachelor i kommunikasjon og master i tverrfaglige kulturstudier. Hennes interesse for bærekraftig og lokalprodusert mat har vokst, og Ane har funnet tilbake til røttene, både de spiselige og de personlige. Gjennom firmaet sitt Vill Mat har hun sanket og levert til flere restauranter, og nå skal hun også levere fast til den nye restauranten Fagn som råkvågingen Jonas André Nåvik starter i Trondheim i august. Ane skal også besøke Prestlia i Leksvika for å holde kurs der om noen uker.

Ane er en engasjert kursholder, og deler gjerne av sin kunnskap. Foto: Siri Wold

På søndagens kurs ble det først en runde teori inne på puben, der deltagerne fikk lære litt om ville vekster og hvordan disse har blitt utnyttet til mat, drikke og medisin. Ane gikk også gjennom sankevettreglene og hva allemannsretten sier om ferdselsrett, høstingsrett og oppholdsretten i utmark.

- Av nesten 300 000 kjente spiselige arter, bruker vi i hovedsak kun 150 til 200 arter til mat, fortalte Willmann.

Forvekslingsfare og sårbare planter

Willman forklarte også at kjennskap til botaniske navn og begreper kan være kjekt å kjenne til om man skal sanke fra naturen, og snakket om forvekslingsfare, sårbare og freda planter, samt helseaspekter ved plantenes naturlige innholdsstoffer.

Det ble også anledning til å smake på te av myske, samt ulike typer tangsnacks før turen gikk ut i åkerkantene for å sanke mat til et felles måltid. Deltagerne ble delt inn i grupper og fikk hver sine vekster som de skulle sanke på turen. På grunn av oppblomstring av giftige alger i fjorden ble det av kursdeltagerne ikke sanket skjell til dagens måltid, slik det oprinnelig var tenkt.

Foto: Siri Wold

Langs veien dukket det stadig opp spennende smaker i form av urter, planter og blomster, og en engasjert kursleder sørget for at alle fikk se, lukte og smake på det landskapet på Tarva har å by på. Gammelskolen på Tarva ble dagens endestasjon, og der samlet alle seg til felles tilbereding og et spennende måltid bestående av det man sjøl hadde sanket.

- Engasjerte og interesserte

På menyen stod det spekemat med ryllikrømme, potetsalat med vassarve, vill blandet salat med blant annet marikåpe, rødkløver, rosenrot og karve. Det ble pasta med tangpesto og brenneslepesto, og hovedretten var fisk bakt i tare, med fiskesaus lagd av engsyre. Måltidet ble avsluttet med is med kvannsirup, rødkløver og forglemmegei. Ane hadde også tatt med smaksprøver på flere ting som hun hadde laget på forhånd, og det var nok flere av kursdeltagerne som fikk seg en aldri så liten kickstart på en ny og spennende hobby denne dagen.

- Det var imponerende å se hvor engasjerte og interesserte deltagerne var, og da passet det jo utrolig godt at vi hadde fått tak i en såpass unik ressursperson som Ane fra Vill Mat som formidlet dette så bra, sier Edvin Dybvik som driver puben på Tarva.

Øverst i saken kan du bla deg gjennom bilder fra kurset.