- Det som har skjedd siden sist er at vi har fått en henvendelse fra Domstolsadministrasjonen. De ønsker regionalisering av administrasjonen for tingrettene, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) til formannskapet torsdag.

Før stortingsvalget høsten 2015 skulle Fosen tingrett etter planen legges ned med et pennestrøk i statsbudsjettet for 2016.

Nå er en liknende prosess i gang igjen.

LES OGSÅ: Forbereder seg på ny nedleggingsrunde rundt tingretten

Samlet kamp

Slik gikk det ikke etter samlet kamp fra Fosen for å opprettholde et domstolstilbud på Fosen-halvøya.

Nå spør Domstolsadministrasjonen i et brev om Ørland kommune har noen synspunkter om å slå sammen Sør-Trøndelag tingrett og Fosen tingrett under felles administrasjon. Svarfristen for en uttalelse er 20. april.

- Vi synes de innspillene vi har fått fra de ansatte i tingretten er veldig gode. Å slå sammen tingrettene administrativt fører fort til en fullstendig sammenslåing, eller nedleggelse av Fosen tingrett, sier Myrvold.

Administrativt

Dagens sorenskriver, som er den administrative lederen for tingretten i Fosen, ønsker å trappe ned sitt administrative ansvar for å virke som tingrettsdommer igjen.

- Ønsket vårt er å få lyst ut sorenskriverstillingen på nytt og få på plass en ny sjef, sier Myrvold.

- Å slå sammen tingrettene så man administrativt kan legge ned tingretten i justisdepartementet er alt for svakt. Jeg tror det er særdeles viktig at vi kommer inn i justisdepartementet. Det er svært alvorlig om byråkratene avgjør en så viktig sak, sier Knut Ring (Ap).

Regionalt viktig

Med frist for å levere uttalelse innen den 20. uttrykkes det i formannskapet at det er viktig å få med seg både Fosen Regionråd og Orkdalsregionen, siden Agdenes, Hitra og Frøya også har sin lokale tingrett på Brekstad.

- Å slå sammen ledelsen er ikke det som gjør at man får mer kraft i tingrettene. Det løser ikke behovet etter flere dommere og mer saksbehandling. Vi er en region i vekst og tingretten har et større ansvarsområde i dag enn de hadde før nyttår, sier Myrvold med henvisning til at tidligere Leksvik kommune i dag også sogner til Fosen tingrett.

- Jeg tror det er lett å undervurdere den lokalkunnskapen tingrettene besitter og hvor viktig det er, sier ordføreren.

- Jeg tar med meg denne saken inn på Høyres landsmøte til helga. Dette er viktig, sier Tom Myrvold.

LES OGSÅ: Forbereder seg på ny nedleggingsrunde rundt tingretten