Det var mandag ved Aune i Ørland at Ranveig Næsset var ute på kveldstur med hund og sønn da hun plutselig hørte et skudd. Kort tid etter fant hun en svane på bakken med hodet delvis skutt av.

– Jeg er overbevist om at svanen var blitt skutt. Hestene skvatt til, og en nabo i området kunne fortelle meg at han også hadde hørt skudd, forteller Næsset.

Ikke hagleskudd

Hun opplevde hendelsen som svært ubehagelig.

– Skuddet var veldig nærme, men vi så ingen rundt oss. Jeg tenkte først at det kunne ha vært en øvelse, men da jeg kom hjem ble jeg liggende våken og lure på hva i all verden som egentlig hadde skjedd. Jeg tror ikke det var et hagleskudd, forteller Næsset, som selv driver med jakt.

Totalfredet

Da de gikk tilbake til stedet hvor de fant svanen for å se nærmere på skadene dagen etter, var svanen borte.

Svanen er som kjent totalfredet i Norge.

– Jeg kommer til å ta kontakt med politiet etter påske slik at de får følge med litt framover, sier Næsset.

Hun mener det har vært en ukultur på Ørland med blant annet tjuvjakt og feil våpenbruk.

Foto: privat

Ikke vanlig

– Jeg skjønner ikke at folk tør å skyte med rifle her i det hele tatt, det er jo helt flatt. Jeg er for jakt og er jeger selv, men det er viktig å ha både grunneiers aksept og kjennskap til regelverket før man setter i gang, sier Næsset.

Rovviltkontakt for Sør-Trøndelag i Statens naturoppsyn, Frode Aalbu, sier til Fosna-Folket at man bør kontakte politiet direkte dersom man gjør funn av det man mistenker er tjuvjakt.

– Jeg kan ikke kommentere den konkrete saken da jeg ikke har kjennskap til den, men på generelt grunnlag er det ikke vanlig å gi skadefellingstillatelse på svaner i Norge. Dersom det har blitt gitt skadefellingstillatelse er det all grunn til åpenhet rundt nettopp det, sier Aalbu.

Foto: privat