Besøket som starter på fredag, skal resultere i en rapport med anbefalinger for hvordan Norge ivaretar urfolks rettigheter gjennom nasjonal lovgivning.

– Naturinngrep i samiske områder står på agendaen, og vi skal på befaringer til Laksefjordvidda og Rásttigáisá, Nussir og Repparfjord, samt vindkraftanleggene på Fosen. Videre blir det møter med både berørte samer, kommuner og industri. Vi har arbeidet i flere år med å få til dette besøket, og bakgrunnen er det enorme presset på naturen og grunnlaget for samisk kultur, forteller Eirik Larsen, leder for Samerådets menneskerettighetsavdeling.

Han sier de har forhåpninger om at besøket fra FN vil kunne bidra til at man aldri igjen vil oppleve en sak som Fosen-saken.

– Dette er første gang ekspertmekanismen besøker Norge, og formålet med besøket er blant annet å få råd om hvordan retten til et fritt og forhåndsinformert samtykke kan gjennomføres i norsk lovgivning. Det er viktig at ekspertmekanismen får møte og snakke med samiske samfunn, rettighetshavere, representanter fra flere myndighetsnivå, og representanter fra privat sektor, sier Larsen.

Før møtet har FN uttrykt at de ønsker å høre hvordan arealinngrep påvirker det samiske samfunnet.