– Mange har tusenvis av minner fra konfirmasjoner, bryllup og ferieturer på PC-en. Disse bildene kan man miste om man ikke tar backup, sier leder Roald Synnevåg i Norsk selskap for fotografi, NSFF.

Backup, også kalt sikkerhetskopiering, er å ta kopi av filer fra en datamaskin og lagre dem et annet sted, for eksempel på en DVD eller en ekstern harddisk.

– Datakrasj, brann eller andre uhell kan gjøre at alt man har lagret på PC-en blir borte. I sommer har det vært mye lyn og torden mange steder i landet. Etter slikt uvær merker vi alltid økt pågang, fordi mange har fått PC-en eller annen finelektronikk ødelagt av overspenning, sier Erik Myhre, salgssjef for data og foto i Lefdal Elektromarked.

Menn flinkest

Ikke alle er like flinke til å ta backup av bildene sine. En undersøkelse SeeYou har gjort for Lefdal, viser at fire av ti ikke tar backup.

Av undersøkelsen går det fram at menn er litt flinkere til ta sikkerhetskopier enn kvinner.

– Antagelig henger det sammen med hvor gode datakunnskaper man har, og menn er ofte mer interessert i data og elektronikk. Undersøkelsen viser også at yngre er flinkere enn de eldre til å ta backup, sier Erik Myhre.

– Vi må stadig mase på folk for å få de til å ta backup av bildene sine. Vår erfaring er at mange må miste bildene sine før de innser hvor viktig det er å lagre dem mer enn ett sted, sier Roald Synnevåg i NSFF.

Han mener folk har fått et annet forhold til bilder etter digitalkameraets inntog.

– Vi tar mange flere bilder enn før og er ukritiske til hva vi ønsker å ta vare på. Da hoper det seg raskt opp vanvittig mange bilder på PC-en, og det kan virke lite lystbetont å sette seg ned å sortere bildene.

Han råder folk til fortløpende å slette bilder de ikke vil ha, sortere bildene i mapper på PC-en og være flinkere til å printe ut bilder.

Harddisk

Hardisk er den lagringsenheten Lefdal anbefaler. Harddisker på 500 til 1000 gigabyte koster mellom 600 og 900 kroner. DVD-er og minnepinner har mye mindre lagringsplass.

– Ved brann eller innbrudd kan også en ekstern harddisk gå tapt hvis den står sammen med PC-en. Derfor lønner det seg å ha enda en harddisk som man tar backup på en gang i blant og som man oppbevarer hos en venn eller nabo. Da mister man ikke alt hvis ulykken er ute, sier Erik Myhre i Lefdal.

Et annet alternativ er å kjøpe lagringsplass på en ekstern server. Det koster noen hundrelapper i måneden alt ettersom hvor mye man vil lagre.

Uvær med lyn og torden i sommer har ført til mange datakrasj, og uten backup kan bilder som var lagret på PC-en være borte for alltid.