- Vi får litt dårligere tid enn først antatt, sier direktør kampflybase Olaf Dobloug i Forsvarsbygg om jobben som nå starter.

2019

Årsaken er at det tok tid før Kommunal- og moderniseringsdepartementet avgjorde innsigelsene til reguleringsplanen for Ørland hovedflystasjon.

- Fra at alle berørte skulle få tilbud om tiltak i løpet av 2019, så er tidsplanen nå at vi skal være ferdig med innløsning rød sone og tiltak i gul sone i løpet av 2019, sier Dobloug.

Støyfølsomme rom

I løpet av dager vil de ti første boligeierne i gul sone få brev fra Forsvarsbygg om at man ønsker å kartlegge boligene med tanke på behov for tiltak.

- Vi benytter egne spesialister på bygg til å gjøre beregningene, men for å få gjort dette må vi inn i hvert enkelt bygg. Fokuset vil være på støyfølsomme rom som oppholdsrom og soverom, forklarer Dobloug.

Individuell rapport

Etter at spesialister har besøkt boligene blir det utarbeidet en rapport som også inneholder forslag til tiltak. Dette kan dreie seg om alt fra skifting av vinduer og ventiler, til større bygningsmessige tiltak som støyisolering av tak og vegger. Dobloug er også tydelig på at behovene vil variere avhengig av hvor i den gule sonen boligen ligger. I første omgang så vil man se på boliger i gul sone som ligger tett opp til rød sone.

Håndplukket

- De ti første boligene er spesielt utvalg med tanke på å gi oss nyttig erfaring i den videre prosessen. Gruppen av boliger består av både en- og toetasjes hus, og hus med ulike typer bygningskonstruksjoner, sier Olaf Dobloug.

Etter at det er utarbeidet rapport blir det opp til den enkelte huseier om man ønsker at foreslått tiltak gjennomføres. Det som er sikkert er at ingen vil få utbetalt en sum penger for å gjennomføre tiltak på egen hånd.

Videre arbeid

- Vi vil samle opp arbeidet i bolker, som vi så legger ut på anbud.

Dobloug opplyser at man i dag ikke vet hvor mange boliger som vil ha behov for enkle eller tyngre tiltak. Det som derimot er sikkert er at flere hundre boliger i Ørland skal kartlegges i denne prosessen.

- Nå starter arbeidet med befaring og kartlegging, tilbudene vil komme høsten 2016. Dette gjelder både tiltak i gul sone og videre innløsning i rød sone, avslutter Olaf Dobloug.