Ørland Kultursenter gir samfunnet vårt mening og moro for både store og små, både i og utenfor kommunen. Allikevel foreslår Høyre å kutte i kulturen.

En tirsdag i juli var det samlet godt over 1000 personer på Brekstad Havn i anledning Sommerbåtens besøk. Kystfesten ga oss alle noe å snakke om, og Facebook og Instagram var full av bilder av glade mennesker. Og det er stolthet som skinner i gjennom. Vi er stolte av Ørland og Fosen og vi elsker å vise det frem til andre.

Selv om noen kanskje mener at det meste lar seg gjøre på dugnad, trengs det koordinering, planlegging og fagkompetanse for å gjennomføre et slikt arrangement. Gjennom et tett samarbeid mellom Ørland Kultursenter og frivilligheten ble det nettopp den kystfesten vi alle ønsket.

Siden Kultursenteret åpnet i 2009 har det vært mange slike arrangement, for eksempel Melodi Grand Prix, Vinterfestuka, Sild og seil, Bør Børson jr. og Annie. I tillegg har kultursenteret stått i bresjen for flere utviklingsprosjekt som etableringen av Ørland Våtmarksenter, restaureringen av Rusasetvatnet, utbygging av Herregårdslandskapet med turstier og Reformasjonsprosjektet. Dette har gjort at Ørland gang etter gang har blitt satt på kartet. Kultursenteret har i så måte vært et løft for kommunen, og vi har gledet oss og frydet oss over å vise frem det kommunen har å by på.

Dessverre er dette ingen selvfølge. Høyre og FrP har år etter år foreslått kutt til kultursektoren. Med stram kommuneøkonomi er det forståelig at kultursektoren også må ta sin del av nedskjæringene, men opposisjonens forslag til budsjettkutt har vært store. Bare de siste tre årene har H/FrP foreslått kutt på 600.000. Det er mange kulturskoleplasser, kinoforestillinger, bøker til biblioteket og formidlingstilbud til skoleklasser.

Kuttene kommer ikke bare i budsjettforhandlinger. I mai behandlet kommunestyret en sak om økonomisk støtte til videreføring av Talentlaben, et regionalt talentutviklingsprogram for kulturskoleelever fra hele Fosen. Prosjektet har i tre år vært støttet av Kulturskolerådet, og det var nå ønskelig at kommunene selv skulle ta det økonomiske ansvaret. Rådmannens innstilling var at kommunen skulle betale sin andel stipulert til ca. 60.000 kr. Høyres Marit Sletten foreslo da at kulturskolen selv skulle dekke dette over sitt budsjett. Høyres forslag ville ført til at Talentlab 2015 hadde vært uten Ørlandselever.

I Høyres program for neste valgperiode står at det partiet vil bidra til “riktig drift av Ørland Kultursenter”. Mener så Høyre det er uriktig at kulturskolen i dag er uten venteliste med 300 elevplasser der barn og unge får undervisning av god kvalitet i mange disipliner? Er det uriktig med galleri og museum hvor vi har ca. 10.000 besøkende hvert år, mange av dem skoleklasser som får undervisning og formidling innenfor en rekke fagområder? Eller mener Ørland Høyre det er uriktig med konsertene og forestillingene på Ørland du opprinnelig måtte til storbyene for å oppleve?

Ørlandssamfunnet står foran en rekke utfordringer i årene fremover. I tillegg til å skape arbeidsplasser, boliger og gode kår for næringsliv er det viktig å skape bolyst og bli-lyst. Ørland må fremstå som et attraktivt samfunn å flytte til. Jeg og Ørland AP mener at et bredt og godt kommunalt kultur- og fritidstilbud er en av nøklene til dette.

Gunnhild Tettli

varaordførerkandidat for Ørland Arbeiderparti