Saken har sin bakgrunn i et oppdrag SL Stenlegging AS utførte for Forsvarsbygg ved Ørland hovedflystasjon i 2011. SL Stenlegging utførte da legging av belegningsstein ved flere områder på stasjonen som benyttes til oppstilling av fly, både Awacs overvåkningsfly og jagerfly. Etter relativt kort tid viste deg seg av steindekket ikke var så stabilt som Forsvarsbygg hadde forutsatt.

Ujevnhetene som oppsto førte blant annet til problemer ved snøbrøyting, ved at plogen brøt løs fragmenter fra steinene. Forsvarsbygg anfører at dette kan være svært farlig dersom slike fragmenter suges inn i kraftige jetmotorer.

Året etter, i 2012, var SL Stenlegging tilbake på stasjonen og foretok utbedringer med tanke på å rette problemene. For dette arbeidet sendte firmaet en faktura til Forsvarsbygg, men Forsvarsbygg nektet å betale da de mente dette var å betrakte som en reklamasjon av allerede utført arbeid.

I tiden som har gått har sakkyndige vurdert steinleggingen og mulige årsaker til at det har oppstått ujevnheter. Konklusjonen her er at det ikke er SL Steinlegging som er ansvarlig for problemene, men at årsaken trolig ligger i at entreprenøren som har utført grunnarbeidet før legging av selve steinen både har lagt ujevn tykkelse på det bærende laget av masser og brukt for fin masse i dette laget.

Etter at det ikke ble enighet mellom SL Stenlegging og Forsvarsbygg gikk førstnevnte til sak med krav om at Staten ved Forsvarsdepartementet måtte betale 791.364 kroner pluss 197.841 kroner i moms og morarente fra 10.11. 2013. Videre krevde SL Stenlegging at Forsvarsdepartementet skulle dømmes til å betale saksomkostningene.

Staten på sin side la ned påstand om at Staten ved Forsvarsdepartementet skulle frifinnes, samt et motkrav om at SL Stenlegging skulle betale Forsvarsdepartementet et beløp begrenset oppad til kroner 5,256 millioner kroner.

Fosen tingrett har konkludert med at Staten ved Forsvarsdepartementet dømmes til å betale SL Stenlegging 641.364 kroner, med tillegg av merverdiavgift, totalt 801.705 kroner. Videre kommer tillegg av lovens rente fra november 2013 fram til betaling skjer. SL Stenlegging er frifunnet i forhold til motkravet fra Staten, samtidig som Staten ved Forsvarsdepartementet dømmes til å betale saksomkostninger til SL Stenlegging på tilsammen 743.496 kroner og 80 øre.