Om ettermiddagen onsdag 15. januar i år skal det ha vært fem personer til stede i leiligheten i Kjøpmannsgata i Trondheim. Foruten den drapstiltalte fosningen, var fornærmede, fornærmedes samboer, en kamerat av vedkommende samt tiltaltes samboer til stede. Like før midnatt skal avdødes samboer og hans kompis ha forlatt leiligheten. De skulle ifølge aktor Bjørn Kristian Soknes ut en tur for å få tak i noen gitarstrenger. De to skal ha vært borte i to, tre timer.

- Det er i denne perioden at drapet skal ha skjedd, sa aktor Soknes i retten.

Lavmælt

Tilbake i leiligheten var den drapstiltalte fosningen, hans samboer og fornærmede Vibeche Sofie Falch Danielsen. Fosningen, som er i slutten av 40-årene, er tiltalt for å ha drept Falch Danielsen ved å ha hogget eller stukket henne flere ganger i hodet og i halsen med skarpt redskap. Påtalemyndigheten mener at en øks ble brukt som våpen. En øks med blodspor ble også funnet i ei skuvseng inne i leiligheten. Den tiltalte fosningen sa i retten i dag at han ikke husker noe fra selve drapshandlingen. Først svarte han «vet ikke» da han ble spurt om en erkjente seg skyldig i forsettlig drap. Under forklaringen noe senere svarte han bare på spørsmål. Han snakket så lavmælt at det var svært vanskelig å høre hva han sa fra tilhørerbenken.

- Det er som et svart hull alt, sa han.

Lik på rullestol

Tiltalte sa også at han ikke kjente avdøde, og at han traff henne kort tid før drapet. Påtalemyndigheten mener at liket ble pakket inn etter drapet. Det ble deretter plassert på rullestolen til tiltaltes samboer. Aktor Soknes sa i retten at tiltaltes samboer skal ha satt seg oppå liket da de fraktet det ut fra leiligheten. Ferden gikk videre fra Kjøpmannsgata og til Marinen. Tiltalte forklarte seg noe uklart om dette. Han sa først at han husket at han var med på å dumpe liket i elva. Deretter var det litt uklart om han faktisk husket dette, eller om det var noe han hadde hørt eller lest i en rapport i ettertid. Tiltalte sa også at han syklet ved siden av rullestolen da han og samboeren fraktet liket.

Samboeren slipper straff

Tiltaltes samboer, som var med på fraktingen av liket, var tidligere siktet i saken. Siktelsen mot henne frafalt i sommer. Ifølge straffelovens paragraf 132 tredje ledd kan ikke den som har forsøkt å unndra seg selv eller noen av sine nærmeste fra forfølgning, straff eller særreaksjon straffes.