Alle som har fisket med kilenot etter villaks i Trondheimsfjorden eller mottatt økonomisk kompensasjon de siste fire sesongene, får denne uka tilsendt en spørreundersøkelse fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås. Stian Stensland fra Verdal arbeider ved UMB (tidligere kjent som Norges Landbrukshøgskole), og undersøkelsen vil inngå i hans doktorgradsarbeid om laksefiske og lakseforvaltning i Trondheimsfjordregionen.

Gjennom spørreundersøkelsen ønsker Stensland å få svar på blant annet:

  • Hvilke målsettinger sjølaksefiskere har med fiskeretten sin, hvordan denne utnyttes i dag, og hvordan sjølaksefiske eventuelt kan øke verdigrunnlaget på eiendommen.

  • Hva slags tiltak sjølaksefiskere mener bør gjennomføres for å styrke villaksbestandene

  • Hva slags syn sjølaksefiskere har på oppleieavtalen og erfaringer med denne

Resultatet av denne undersøkelsen vil gi sjølaksefiskere, forskere, politikere og offentlig forvaltning økt informasjon om sjølaksefisket, og betydningen av dette for lokalsamfunnene.

.

Trenger hjelp fra alle sjølaksefiskere

- For at forskningen skal gi et riktig bilde av hva sjølaksefiskerne i Trondheimsfjorden faktisk mener og gjør, er vi avhengige av at flest mulig svarer. Dette gjelder de som er oppleid mot kompensasjon i hele eller deler av perioden 2005-2009, så vel som de som har fortsatt å fiske disse årene. Hvert svar er verdifullt, så vi håper virkelig at alle sammen tar seg tid til å svare og hjelper oss med forskningen. Vi ønsker informasjon om sjølaksefiskets økonomiske betydning i forhold til annen inntekt fra eiendommene. Videre om hvordan sjølaksefiskerne har valgt å utnytte den ekstra fritiden oppleieavtalen har gitt. Har de for eksempel satset på å utvikle fjordturisme, tatt seg annet arbeid eller prioritert mere fritid med familien? undrer Stensland.

Lokal interesse og støtte

Arne Jørrestol, leder i Sør-Trøndelag grunneier- og sjølaksefiskerlag (STGSL) oppfordrer også sjølaksefiskerne til å svare, da denne undersøkelsen kan gi sårt tiltrengt informasjon om sjølaksefiskets betydning i vår region. Her må hver enkelt fisker hjelpe forskerne med å få fram disse opplysningene, sier Jørrestol.

Undersøkelsen inngår i forskningsprosjektet ”Laks og verdiskapning i Trondheimsfjorden» (LOVIT), der Norges forskningsråd har gått inn med flere millioner kroner. Prosjektet eies av organisasjonen «Elvene rundt Trondheimsfjorden». STGSL har vært behjelpelig med informasjon og deltatt aktivt med å skaffe data til den biologiske delen av forskningsprosjektet.

Stian Stensland ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås forsker på lakseforvaltning i Trondheimsfjorden, og ønsker blant annet å finne ut mer hvordan sjølaksefiskerne utnytter fiskeretten sin og hvilke syn de har på lakseforvaltningen. Foto: Rune Krogdahl
Stian Stensland. Passfoto. Foto: UMB