Det er fortsatt tendenser til kjøpers marked på Fosen, skal vi tro megler Victor Stenumgård hos Eiendomsmegler 1 Fosen.

– Det ligger en del ute for salg, så kjøper har mye å velge i de fleste steder. Det er ingen hemmelighet. Vi ser også at det er først og fremst standardboliger som ligger ute for salg akkurat nå, og lite av de spesielle objektene. Det er bra for kjøper, men ikke nødvendigvis positivt for selger. De må kanskje smøre seg med litt ekstra tålmodighet.

25 boliger i juli

I juli i år ble det solgt totalt 25 boliger til sammen i Ørland, Indre Fosen, Bjugn og Åfjord. Tallet inkluderer både eneboliger, leiligheter, tomannsboliger, rekkehus og fritidsboliger.

I snitt tok det 45 dager å få solgt et objekt, og gjennomsnittsprisen lå på 1 985 712 kroner. Gjennomsnittlige kvadratmeterpris var på 18.589 kroner.

– Prisutviklingen har vært bra hittil i år. Det startet litt lavt, men sommeren har vært overraskende bra, sier Stenumgård.

Aktivitet i Åfjord

Selv om det er tilnærmet kjøpers marked på Fosen i disse dager, er det imidlertid ett unntak fra regelen: Åfjord kommune. Her er det mye aktivitet på boligmarkedet, ifølge megleren.

– I Åfjord er det flere kjøpere enn selgere om dagen. Noe av årsaken ligger nok i at Åfjord har lyktes godt når det gjelder nye arbeidsplasser. Vi ser at det er mange ungdommer og tilbakeflyttere som har fått seg jobb der og dermed ønsker å flytte tilbake. Det er svært positivt, og her må også næringslivet i Åfjord få skryt, som ansetter i stor grad lokale ungdommer fra kommunen, sier Stenumgård.

Han presiserer at interessentene ikke utelukkende ser etter bolig i Åfjord sentrum, men også områder som Stordalen, Storvika og Stoksund.

Mange prosjekter

Stenumgård forteller at markedene i Ørland og Bjugn er preget av mange boligprosjekter, både rekkehus og leiligheter.

– Her skiller Ørland og Bjugn seg klart ut, hvor det er desidert flest boligprosjekter. Det gir kjøper mye å velge i. Generelt så ser vi at ting blir solgt, det tar bare litt lengre tid, sier Stenumgård.

– Indre Fosen har også positive tall på bruktboligmarkedet. Der har markedet stabilisert seg etter en periode med usikkerhet rundt arbeidsplasser i kommunen, sier megleren.

Victor Stenumgård i Eiendomsmegler 1 Fosen. Foto: Eiendomsmegler 1

Større trøkk

Fosen er et yndet sted å ha hytte for mange, og her forventer Stenumgård større trøkk utover september og oktober.

– Etterspørselen etter fritidsboliger er gjerne større på høsten enn ellers om året. Åfjord er fortsatt svært populært blant potensielle hytteeiere, men også Stallvika, Lysøya og Lysøysund i Bjugn peker seg ut. I Indre Fosen er det særlig etterspørsel etter fritidsboliger i Råkvåg, Fevåg og ved Storvatnet, forteller han og påpeker at de fleste kjøperne på dette markedet ønsker utsiktsbeliggenheter.

– Trege av seg

Stenumgård tror markedet vil ta seg opp utover høsten. Om litt kommer boligtallene for august.

– Det er vanskelig å spå markedets utvikling, men i det siste har det løsnet noe. Det skyldes blant annet at det er flere som flytter tilbake til Fosen etter endt jobb eller studier i Trondheim. De vil heimatt. Der ser vi en liten økning. Samtidig så vet vi det at trøndere er litt trege av seg og bruker tid på å bestemme seg. Det er altså ikke bare en myte, sier megleren.