– I år har vi tatt hånd om 25 prosent flere løshunder enn i fjor. Ved flere av våre stasjoner hentes det inn hunder nesten daglig, og på noen dyremottak har vi hatt opptil seks hunder inne samtidig, sier markedsdirektør Ole Morten Ona Ringdal i Falck.

Når politiet får melding om en løs hund eller andre dyr på rømmen, kan de ta kontakt med en Falck-stasjon som har dyremottak.

Smart merking

Alle hunder som deltar i konkurranser og andre arrangementer, skal være id-merket. Hundene får en mikrochip implantert under huden i nakken, og chipen kan avleses med en skanner.

– Merkingen gjør at vi i de fleste tilfeller raskt og enkelt kan spore opp eieren i dyreregisteret, sier Ringdal.

Hvis ikke hundeeier melder seg innen tre dager, setter Falck inn en etterlysning i avisen.

– Eieren har ti dager på å hente hunden, og 99 prosent av tilfellene ender med en lykkelig gjenforening. De hundene som ikke blir hentet, klarer vi stort sett å få omplassert. Det er svært sjelden hunder må avlives, sier han.

Men langt fra alle hunder er merket, og nå mener Falck det bør bli obligatorisk med id-merking av alle hunder.

– Det skaper mye ekstra arbeid både for politiet og oss når hittehunder ikke har noen form for identifikasjon. Det påfører samfunnet unødvendige kostnader. I tillegg blir det dyrere for eier jo lenger hunden står hos oss, sier Ringdal.

Illustrasjonsbilde. Foto: Arnulv Bergstrøm, Hasselvika