«Måtte man bli klar over Schanches kunstnerbegavelse og sette pris på den gjennom kommende tider», skrev maleren Roar Matheson Bye i sin nekrolog i Aftenposten etter Emil Schanches død i 1966. At det settes pris på han kunst, beviste ikke minst oppmøtet ved Galleri Empati på Røstad sist helg. Mange var snare om å sikre seg en Schanche, enten maleri, akvarell eller tegning, for å henge opp på stueveggen.

Voldsom

-Emil Schanche hadde en voldsomt stor produksjon. Derfor eksisterte det veldig mange arbeider etter hans død. Nå begynner det imidlertid å bli mindre med store malerier av ham, sier galleridriver Toril Oksvold. Hun var strålende fornøyd med oppslutningen på åpningsdagen. Morten Haugen fra Brekstad er en av kjøperne jeg går meg på. -Jeg har ei datter som har begynt å interessere seg for kunst. Hun ville gjerne ha et bilde selv og da falt valget på Emil Schanche, sier Morten Haugen.

Til Stavanger

Det er ikke bare vi fosninger som er ivrige på å skaffe oss et verk av Emil Schanche. En gallerieier fra Stavanger var for en tid tilbake innom Galleri Empati. Hun falt slik for Schanche-bildene, at hun kjøpte 50 som skal stilles ut for salg i Stavanger. Den utstillingen åpner 14.mars. En annen ørlending blir der hovedutstiller: billedhogger Astrid Dahlsveen. Hun skal stille ut endel bronseskulpturer. Siste separatutstilling med Emil Schanche fant sted i 1988 i Toppetasjen ved daværende Fosen Butikksenter på Brekstad, i dag Libra Kjøpesenter.

KØ: Mange var ute etter å kjøpe seg et bilde av Emil Schnache sist helg.