– Dette et tilbud til de som ønsker å gifte seg i kirka, men som av ulike årsaker sitter på gjerdet. Det kan være alt fra økonomi til familieforhold som gjør at folk avventer, sier sokneprest Ole Thomas Bientie Reiten i Bjugn.

1. september åpner de Hegvik kirke i Bjugn for «drop-in»-vigsel, som første Fosen-kirke noen sinne.

Innmarsj, vielse og utmarsj

Konseptet er på mange vis likt en vanlig kirkelig vigsel, bare mindre tidkrevende, sier soknepresten.

– Først må man fylle ut og sende inn vigselspapirer til Skatteetaten en måned i forkant. Tilbake får man en prøvingsattest som man tar med i kirka, i tillegg til legitimasjon. I kirka blir det en kort samtale med presten før innmarsj, vielse og utmarsj, forklarer han.

Selve vielsen varer i cirka 15 minutter.

Soknepresten forklarer hvordan vielsen foregår. Foto: Ina Marie Haugen

12 bryllup på en dag

– Hvis det flyter godt ser vi for oss at vi kan vie fire ektepar i timen, og 12 i løpet av hele dagen. Det blir flere prester på jobb denne dagen, sier Reiten.

– Noen kan kanskje få litt Las Vegas-assosiasjoner av dette?

– Ja, det er noe artig og noe annerledes. Men det er viktig å påpeke at vielsen er like høytidelig selv om det er «drop-in».

Et løfte

Tilbudet er gratis, og det er ikke krav om verken brudekjole eller smoking på bryllupsdagen. Kirka kan stille med vitner, men man må ha forlovere til å signere vigselspapirer i forkant.

– For mange er nok terskelen høy for å gifte seg. Bryllup har blitt en millionindustri, og det er kanskje ikke alle som orker det styret. Du kan si at vi går tilbake til kjernen av bryllupet, der alt rundt er skrellet vekk. Det handler om å gi hverandre et løfte, sier han.

Hegvik kirke ligger idyllisk plassert ved Høybakken i Bjugn.

Forsøk i Trondheim

Soknepresten håper dette er noe som kan fenge gifteklare par også utenfor Bjugns grenser.

– De prøvde noe lignende i Trondheim, og da kom det også folk langveisfra for å gifte seg. Det var veldig populært, så det er tydelig at det er behov for dette. Så blir det spennende å se om det kommer noen hit, sier han.

Etter vielsen serverer kirka kaffe og kake for de som ønsker det.