Før sommeren må Bjugn og Ørland kommuner gjøre et vedtak på om de ønsker å bli én kommune, for å bli med på regjeringens løp 2. Om kommunene skal slås sammen fra 1. januar 2020, må et vedtak på plass i løpet av juni.

Ett av spørsmål før et eventuelt vedtak, er om kommunene skal gjennomføre en rådgivende folkeavstemning i forkant av den politiske beslutningen.

– Dette skal vi ta stilling til i kommunestyret den 17. mars. Da blir det endelig bestemt, sier Tom Myrvold.

– For folkeavstemning

Posisjonen i Ørland kommune, som består av Høyre, Senterpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet, hadde mandag et internt møte med tema sammenslåing, opplyser ordføreren.

Fosna-Folket har opplysninger om at slik det lå an etter møtet, så var det i posisjonen et flertall for at en folkeavstemning gjennomføres.

– Stemmer dette?

– Det er riktig. Gruppa stemte for folkeavstemning, men det var på langt nær alle som var til stede, svarer Myrvold, som forteller at over halvparten av lokalpolitikerne i posisjonen var med på møtet.

Han sier likevel at enkelte i posisjonen skal ha endret synspunkt etter at kommunestyrene i Bjugn og Ørland var samlet i to dager i Kristiansund for å diskutere kommunereformen.

– Blir feil å gjette

Ordføreren er fortsatt imot folkeavstemning, men er klar på at dersom det skulle bli, så vil han selvsagt respektere en slik avgjørelse.

– Hva sier magefølelsen? Tror du at det blir folkeavstemning?

– Det blir feil å gjette på dette nå. Vi får vente til den 17. mars.

Dersom en folkeavstemning skal gjennomføres, antar Myrvold at dette vil skje i midten av mai.

– Flere ting må på plass

Ordføreren har stor tro på at det blir et vedtak på at kommunene slås sammen fra 2020. Likevel gjenstår enkelte detaljer, mener Myrvold.

– Det er flere ting som må på plass i en avtale før kommunestyret i Ørland vil anbefale en avtale. Dette skal imidlertid håndteres gjennom et forhandlingsutvalg i tiden fremover. Kommunestyret har vært særlig tydelig på at ivaretakelse av de støyberørte og gode løsninger på kulturlandskapet som berøres av kampflybaseutbyggingen, må inn i en endelig avtale. Forutsigbarhet for en gruppe som er under press på mange områder i årene framover er viktig. Kommunestyret i Bjugn viste forståelse for og aksepterte vårt syn på dette, sier han.

– Tanker for og imot

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) sier at en eventuell rådgivende folkeavstemning blir tema i formannskapsmøtet den 15. mars. Deretter må kommunestyret på et senere tidspunkt si sin mening.

– Hvordan er stemninga i det politiske miljøet angående folkeavstemning?

– Det vet jeg ikke. Det er tanker både for og imot, så får vi ha en god diskusjon på dette i kommunestyret før det blir avstemning, mener Ogne Undertun.

– Hva er ditt synspunkt på folkeavstemning?

– Jeg var imot folkeavstemning sist. Jeg følger tankegangen til Tom Myrvold rund dét. Men så er det litt spesielt at vi hadde det sist, så skal vi plutselig ikke ha det nå? Vi må tenke oss grundig om. Jeg tror det viktigste er at vi har størst mulig enighet i kommunestyret om det man lander på, sier Undertun.