Skal du ut og farte og er på leting etter et overnattingssted? I dag begynner det å bli mer og mer vanlig å finne både flybilletter og hoteller på egen hånd via Internett. De tradisjonelle reisebyråene er mer eller mindre på vei ut. Dermed er det søkemotorer for flyreiser og hotellbooking som som brukes mest i dag når vi skal ut og reise.

Et kjapt søk

La oss si at en kar som heter Juan de Samano  fra Colombia skal til Norge. Juan har hørt at et sted som heter Fosen skal være et fint sted å besøke. Samtidig er han klar over at det er sju fosen-kommuner som er aktuelle, - Leksvik, Osen, Roan, Åfjord, Rissa, Bjugn og Ørland. Han har litt kunnskap om søkemotorer for hotell, bruker 15 minutter på søk og starter med booking.com.

Her lykkes han med søkenavnet Ørland. Hovde gård, Ørland Kysthotell og Brekstad Gjesthus dukker opp.

Videre på søket Åfjord finner han Fosen Fjordhotell og et sted som heter Holiday Home Linesøya. Litt lengre ned på siden dukker det opp et annet overnattingssted, - Nausthylla i Haldorhamn i Vallersund. Men det var det, ingen andre steder er å finne under de andre kommunenavnene.

- Madre mia, sier Juan og blir irritert, men gir seg ikke.

Hvor havner Juan?

Colombia-mannen kjenner også til en søkemotor som heter momondo.com og gjør et forsøk. Ørland Kysthotell og Fosen Fjordhotell kommer opp som de eneste.

Juan vil fortsatt ha flere tilbud å velge mellom, og forsøker et kjapt søk på andre søkemotorer, som hotels.com, agoda.com, expedia.com og ebookers.com. Men neida, ikke en eneste seng på Fosen spretter opp.

Med litt søk her og der finner Juan ut at det finnes noen norske søkemotorer som kanskje kan brukes, finn.no er en av dem. Her finner han noenlunde det samme som på booking.com, bare med Rønsholmen brygger i Ørland som tillegg.

Utover dette aner ikke Juan om andre steder å søke, og gir opp. Han er bestemt på at han skal til Fosen og havner derfor trolig på Ørland kysthotell, kanskje på Hovde gård eller Fosen Fjordhotell.

Ørland Kysthotell er "vinneren"

Hvis en skal kåre en vinner blant de få overnattingsstedene som benytter bookingsider er det Ørland Kysthotell som er lettest å finne.

Administrerende direktør, Bengt Selfors, røper at årsaken er at de sjøl har vært aktiv med å registrere seg og være så synlig som mulig.

- Det koster litt å bli med på sider som dette. Booking.com tar ti prosent. Dette er valg som må tas, sier han.