Bjugn kommune hadde i 2015 et merforbruk på nesten 20 millioner kroner. Det akkumulerte merforbruket er nå oppe i  35 millioner kroner. Som Fosna-Folket tidligere har skrevet, har kommuneledelsen varslet store grep.

Rådmannen innstiler på at driften av det totale tilbudet ved avdelingene Soltunet, barn/unge og Stranda reduseres med til sammen 1,3 millioner kroner. I tillegg vurderes ytterligere kutt i PRO som kan bidra til å nå områdets innsparingsmål på totalt 1,5 milioner kroner.

Utredning av Stranda som aktivitetstilbud skulle behandles i kommunestyret i Bjugn  26.april, men ble etter et  forslag fra Anne T. Rødsjø (Ap) utsatt  til rådet for personer med nedsatt funksjonsevne hadde behandlet saken.

Savner konsekvensutredning

Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne ser nå med stor bekymring på forslaget om driftssparing på aktivitetstilbudet på Stranda aktivitetssenter, opplyser leder Viggo Rødsjø.

-En driftssparing vil nødvendigvis medføre reduksjon i personalressurs og derav aktivitetstilbudet, trygghet og forutsigbarhet for brukerne både på Stranda aktivitetsenter og Soltunet, sier Rødsjø.

Rådet etterspør nå en konsekvensutredning før vedtak fattes i kommunestyret; en detaljert plan hvor det skal spares, og hvilke konsekvenser dette medfører for brukerne.

- De svakeste som rammes

Brukernes behov må utredes av instanser som for eksempel BUP, Trondsletten og PPT, påpeker Rødsjø.

- Det er de svakeste som rammes. De er avhengige av struktur og forutsigbarhet i hverdagen, for mange endringer i hverdagen deres vil få konsekvenser. Kommunen kan ikke endre brukernes enkeltvedtak slik at tjenestetilbudet blir dårligere enn det de har i dag, forteller Rødsjø.

Han forklarer at mange av dagens brukere kan ikke være i grupper sammen med andre, og har behov for enkeltoppfølging.På Stranda er det allerede fra 1.januar 2016 spart inn 0,6 årsverk, noe som har gjort at alle på Soltunet har mistet fritidskontakten/støttekontakten sin og dermed fått et dårligere fritidstilbud.

- Størrelsesordenen er brutal

- Vi har forståelse for at alle må være med å dra lasset, også Stranda. Men vi synes størrelsesordenen er brutal og krever at vi får se en konsekvensutredning før vedtak fattes  i kommunestyret, sier Rødsjø.

Rådet ser ikke se at det er mulig å spare inn 1,3 millioner slik det er foreslått, uten at det skal gå utover personalet og dermed også brukerne, forklarer Rødsjø.

- Ikke la kommunens økonomi og gå utover de svakeste i kommunen. Ikke ta fra dem tryggheten med et meningsfylt dagtilbud, sier Rødsjø.

Saken skal behandles i kommunestyret i Bjugn tirsdag 28.juni.