Nye krav til sikkerhet for kampflyene fører til at hangarkostnadene ved byggingen av kampflybasen øker i forhold til de opprinnelige planene. I tillegg vil de endelige støykravene samt en generell kostnadsøkning i bygge- og anleggspriser totalt føre til at investeringsbehovet øker med om lag 1,6 milliarder kroner.

Værnes blir viktigere

Værnes kommer styrket ut av langtidsplanene, og vil bli et senter for skoleaktivitet i regi av Luftforsvaret.

Eriksen Søreide sier til Fosna-Folket at det ble vurdert flere alternativer før man landet på at Værnes skal utvikles til et skolesenter for Luftforsvaret. I langtidsmeldingen er det lagt inn at Luftforsvarets virksomhet ved Kjevik, befalsskolen for Luftforsvaret og teknisk utdanning ved Kjevik flyttes til Værnes for å danne et skolesenter sammen med Luftforsvarets flytaktiske skole, seleksjonssenteret og baseforsvarstaktisk skole.

- Ledig kapasitet

Når dette valget falt på Værnes, så trekker Eriksen Søreide fram nærheten til Ørland som en faktor.

- Vi har ledig kapasitet på Værnes, i tillegg vil det bli bygd noe nytt, sier forsvarsministeren.

Hun trekker også fram at vedlikeholdet av F-35 på flere områder vil foregå på andre måter enn tilfellet er for dagens F-16-fly. Blant annet er viktige deler av vedlikeholdet tildelt aktører som er tenkt å utføre slikt arbeid for flere nasjoner. Blant annet har norske AIM fått en slik kontrakt.

Opplever entusiasme

Samtidig ser forsvarsministeren fordelen ved at skolesenteret på Værnes blir relativt sett i kort avstand til kampflybasen på Ørlandet og selve kampflyene.

- Jeg opplever stor entusiasme lokalt, sier Eriksen Søreide om byggingen av kampflybasen i Ørland.