En enkel løsning på problemet er å bruke blyfrie kuler, i følge en artikkel i siste utgave av Norsk veterinærtidsskrift, utgitt av Den norske veterinærforening.

- Bly i kjøtt fra elg og andre dyr som skytes med blyholdige kuler, kommer på toppen av den blybelastningen vi utsettes for i det daglige liv, sier veterinær, professor og elgjeger Jon M. Arnemo, en av artikkelforfatterne.

Farlig tungmetall

Bly er et tungmetall som kan gi alvorlig forgiftning både hos mennesker og dyr. Bly finnes naturlig i jordsmonnet og tas opp av planter og dyr som vi spiser. Det er verdt å merke seg at bly er giftig uansett hvor lite som inntas, spesielt for foster og små barn. Et ”ufarlig” nivå for blyinntak hos mennesker finnes ikke.

Usynlig i kjøttet

Bruk av blyholdige riflekuler til jakt gjør at finfordelt bly spres til kjøtt og annet vev rundt sårkanalen, det vil si der prosjektilet passerer. Disse blyrestene kan ikke sees og heller ikke kjennes ved tygging.

Sprenger grensen

Undersøkelsen som omtales i Norsk veterinærtidsskrift viser at elg skutt med blyholdig kule i Norge, Sverige og Finland i gjennomsnitt inneholder 3,77 gram bly. Dersom denne blymengden fortæres i løpet av ett år av fire voksne personer, overskrides grenseverdien for tolererbart årlig inntak av bly per person med mer enn 900 %. Å spise blyforurenset kjøtt medfører en mulig helserisiko. Vev som ligger nærmere sårkanalen enn 30-45 cm bør derfor kasseres.

Ny kunnskap

Den omtalte artikkelen oppsummerer ny kunnskap om den mulige helsefaren for mennesker som spiser kjøtt fra vilt skutt med blyholdige riflekuler. Undersøkelsen som pågår om elgjakta i Norge, Sverige og Finland viser hvor mye bly som spres i kjøttet i forhold til ulike patron- og kuletyper.

Illustrasjonsbilde: Foto: Kim Roger Asphaug