Norske foreldre bruker i gjennomsnitt 1 500 kroner på barnets skolestart, viser en undersøkelse som Synovate har gjennomført for DnB NOR. Vestlendingene bruker mest og folk nordpå minst.

Første skoledag er en stor dag og en milepæl for både foreldrene og barnet som skal begynne på skolen. Barnet skal være godt utstyrt. Det må ha skolesekk, pennal, matboks og mer til. Mange barn får også nye klær og sko.

Landsoversikt:

Oslo: Kr. 1 781,-

Østlandet ellers: Kr. 1 086,-

Vestlandet: Kr. 1 910,-

Møre og Romsdal/Trøndelag: Kr. 1 652,-

Nord-Norge: Kr. 998,-

Vestlendingene bruker mest penger på skolestart (se landsoversikt ovenfor). Felles for de fleste foreldre er at de benytter noe mer penger ved skolestart i første, fjerde og åttende klasse, sett i forhold til de andre klassetrinnene.

Unngå å kjøpe for dyrt

Forbrukerøkonom i DnB NOR, Silje Sandmæl, mener mange foreldre bruker mer penger på skolestart enn nødvendig.

-Har du romsligere økonomi enn de fleste, tenk på at du har et ansvar i forhold til å unngå å sette i gang et merkejag.

-Har du stram økonomi, planlegg innkjøpene. Det er mye penger å spare hvis du handler på salg og velger butikk med omhu. Litt av pengene du sparer på dette kan du kanskje sette på barnets sparekonto. Det vil barnet nyte godt av om noen år.

Tips

Forbrukerøkonomen har følgende tips til hvordan skolestartutgiftene kan reduseres:

-Det eneste du trenger å legge litt penger i er en skikkelig sekk. Pennal, matboks og drikkeflaske har stort sett samme kvalitet uansett. Problemet er ofte at barnet vet hva det vil ha. Måten å gjøre det på er at du velger butikk og så lar barnet velge. På den måten bestemmer du prisnivået, ikke barnet.

-Unngå utstyr med inn-figurer. Barnet vet hva som er inn og hva som er ut. Velge derfor en sekk med for eksempel fotballmotiv. Det går aldri av moten. Kjøper du en sekk med et ultrapopulært motiv på, må du gjerne skifte den ut når denne figuren ikke er populær lenger.

-Kjøp klær og gaver på salg. Ha gjerne en kasse hjemme for klær som snart blir passelig, og en kasse for gaver som skal gis bort gjennom året. Det er ofte 25 til 30 barn i en klasse, og da blir det gjerne like mange bursdager. Men som nevnt, det gjelder å kjøpe klassiske ting som ikke går av moten.

Illustrasjonsfoto: Solrun Grindskar