Torsdag ble det klart at Raaen, som i dag er rådmann i Bjugn, også blir prosjektleder for nye Ørland kommune og senere rådmann i den ferske Fosen-kommunen når sammenslåingen trer i kraft.

Tvang

Ørland og Bjugn har en lang historikk med en rekke forsøk på å slå seg sammen. I 2014 sa bjugningene nei i folkeavstemningen, mens det to år senere var ørlendingenes tur til å svare nei. I fjor vedtok imidlertid stortingsflertallet å tvangssammenslå de to tvillingkommunene. Ørland og Bjugn blir dermed til nye Ørland kommune fra 1. januar 2020.

Utfordringer

I perioden frem til sammenslåingen skal Raaen fungere som prosjektleder for samlingen av Ørland og Bjugn.

- Det er en spennende fase. En viktig utfordring blir å gi den nye kommunen et best mulig utgangspunkt. Dette uten at tjenestene våre mister fart i prosjektfasen, og uten at vi blir så opptatt av oss selv at vi glemmer omverdenen, forklarer han til Fosna-Folket.

Raaen svarer følgende på spørsmål om hva som blir den største utfordringen som Ørland-rådmann:

- Som rådmann blir det viktig å gi gode faglige grunnlag for de valg våre folkevalgte må ta, og selvsagt utføre det de bestemmer.

Bli kjent med Ørland

Raaen påpeker at Ørland og Bjugn nå må bygge en felles kultur.

- Vi må evaluere våre strukturer og bygge nye. Vi må også lage en felles økonomiplan og starte jobben mot en ny kommuneplan. Det som haster nå først er å etablere prosjektorganisasjonen, og de allerede vedtatte politiske og administrative arbeidsgruppene. Og så må vi sette fart der vi må samkjøre systemer, spesielt IKT-prosjektet som i seg selv er et svært omfattende prosjekt.

- Du kjenner Bjugn godt etter flere år som rådmann. Hvordan skal du bli kjent med Ørland?

- Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med Ørland og enda flere av de som jobber, bor og bruker tjenestene der. Jeg kjenner allerede mange flinke folk på Ørlandet som det vil bli lærerikt å få som kolleger. Det ser jeg fram til. Det er naturlig at jeg vil bruke mer tid på Ørland nå i starten, svarer Raaen.

Kjenner presset

- Arbeidet med å sy sammen to kommuner er i gang. Hva blir viktig for at fortsettelsen skal bli en suksess?

- Vi må ta et felles eierskap til sammenslåingsprosessen og organisere oss godt for å ta ut de gevinstene vi setter mål om. Dette til det beste for vår organisasjon, våre innbyggere og spesielt brukerne av våre tjenester.

- Som første rådmann i en ny kommune blir du på en måte historisk. Hvordan føler du på presset rundt det å gjøre en god jobb?

- En kommune griper inn i livene til innbyggerne våre på svært sentrale områder.

- Det er klart jeg kjenner på et press. Det skulle jo bare mangle. Vi har jo en sabla viktig jobb å gjøre, avslutter nye Ørlands første rådmann.