Morten Stefan Berg i Leksvik i Indre Fosen er en av bøndene som er godt i gang med siloslåtten.

- På den gården jeg forpakter nede ved sjøen regner jeg med å bli ferdig i dag. Jeg har aldri før startet slåtten i mai. De jeg forpakter av er over 70 år, og det tidligste de kan huske de har begynt slåtten er 6. juni, sier Berg fredag morgen mens han venter på at det skal tørke opp etter den kraftige regnskura som kom i løpet av natta.

Bra kvalitet

Han får ingen rekordslått, men er fornøyd med kvaliteten på graset.

- Det blir litt lite gras på grunn av at det er presset fram av varmen. Det får ikke den tykkelsen det ville ha fått om vi hadde hatt litt fuktigere og kjøligere vær. Jeg måtte starte litt tidlig fordi graset begynte å tørke bort nede ved sjøen. På gården jeg driver lenger opp i bygda er det ikke så tørt. Kvaliteten på graset i år må være veldig bra siden det har fått så mye sol. Det er dette Herren har gitt oss i år, og det tar vi imot, sier Berg.

Tre slåtter

Han har om lag 400 dekar med eng som han skal slå. Noe legger han i silo, og noe presser han rundballer av.

Med en så tidlig start på slåtten i år er det store muligheter for tre slåtter dersom været blir gunstig resten av sommeren.

-I et normalår tar jeg ikke tre slåtter, men i år kan det hende jeg slår tre ganger på en del av arealet, sier Berg.

Store variasjoner

Magne Hårstad er rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving Trøndelag SA, og han kan ikke huske at siloslåtten har kommet i gang så tidlig noen gang som i år.

- Jeg har ikke vært borti at siloslåtten har startet i mai her på Fosen. Det er en del gårdbrukere som har litt skarp jord som har begynt. Kvaliteten på graset i år er bra i det store og hele, men de store mengdene uteblir. Det er litt tynt mange steder, men det er store variasjoner, sier Hårstad.

Vil ha regn

Nå ønsker han seg regn.

- Det ser ut til at graset har busket seg, så det kan bli en bra andreslått. Det er sikkert mange som vurderer å ta en tredjeslått også i år. Det vi trenger nå er regn, og alle monner drar. Vi skal ikke male fanden på veggen ennå, sier landbruksrådgiveren.