Fosna-Folket skrev fredag om beitelagsleder og sauebonde Kristoffer Moan i Leksvik som ønsker å finne bjørnen på Fosen ved hjelp av helikopter med varmesøkende kamera.

- Dyretragedie

De siste ukene har bjørnen drept og skadet minst 22 sauer på Fosen, de fleste i gamle Leksvik kommune.

Fylkesmannen har til sammen gitt tre fellingstillatelser, men så langt har jakten vært resultatløs. Den siste tillatelsen går ut fredag klokken 12.00.

- Her har vi en dyretragedie som utvikler seg fra dag til dag, sa Moan til Fosna-Folket fredag.

Han mener alle virkemidler må tas i bruk for å felle bjørnen før den gjør enda større skade på beitenæringen.

- Unyttig

Verken seniorrådgiver Anders Braa i Miljødirektoratet eller er Tore Solstad i Statens Naturoppsyn hadde fredag særlig tro på å ta i bruk helikopter for å finne bjørnen på Fosen.

- Vi mener det er feil bruk av ressurser. Helikopter er et godt virkemiddel på vinters tid når det er oversiktlig terreng med tilgang til spor og slikt, men på sommers tid er det i praksis unyttig, sa Braa.

Har erfaring

Granmo, som er prosjektleder for skadefellingsprosjektet i Sør-Trøndelag, mener bruk av helikopter med varmesøkende kamera kan være effektivt, spesielt om man har ferske spor av bjørnen.

- I området Røros og Tydalen ble det gitt en skadefellingstillatelse for to år siden. Dette var i juni. Den første natta ble bjørnen funnet på post. Den ble skutt, men overlevde. Dette ble rapportert inn til politiet og Fylkesmannen. Politiet besluttet da å sette inn helikopter med varmesøkende kamera.

- Dette var egentlig ganske effektivt. Bjørnen ble funnet fra lufta relativt fort. Dette var en direkte medvirkende årsak til at man i løpet av bare et par timer fikk avlivet bjørnen. Fra lufta klarte man å følge bjørnen. Da man så at den var på vei over fjellet og bort fra postene til jegerne, klarte man ved hjelp av helikopteret å få styrt bjørnen slik at den gikk tilbake til postrekka, forteller prosjektlederen.

- Bør man ta i bruk helikopter for å finne bjørnen på Fosen?

- Jeg kjenner det konkrete tilfellet for dårlig, men på generelt grunnlag så kan det etter min mening være effektivt. Og det baserer jeg på den erfaringen vi hadde for to år siden. Men det er mange ting som spiller inn. Den gang hadde vi konkrete spor å gå etter. Bjørnen var nettopp blitt påskutt og vi visste at den var i området, sier Granmo.

- Ressursspørsmål

På Fosen har man per mandag formiddag ikke ferske spor etter bjørnen. Det er sikkert at den drepte sauer ved Hårfjellet i Leksvik for om lag én uke siden. Siden den gang har det blitt antatt at bjørnen fortsatte østover mot Mosvik, men der er det ikke funnet spor etter bjørnen.

- Dersom man ikke har ferske spor, blir dette et ressursspørsmål. Det beste er å ha en fersk observasjon å gå etter. Da kan dette være effektivt, sier Granmo.

Les mer: Her kan bjørnen oppholde seg på dagtid.