På stemmeseddelen er spørsmålet:

«Skal Leksvik kommune og Rissa kommune sammen etablere ny kommune?»

For flere av våre innbyggere er det fortsatt noe usikkerhet rundt hva et «Ja» eller «Nei» innebærer.

Avstemmingen handler om et ja eller nei til å fortsette prosessen mellom Leksvik og Rissa kommune basert på den signerte intensjonsavtalen som foreligger.

Vi vil også bruke den tiden som er nødvendig for å få på plass forutsetningene i intensjonsavtalen.

Dersom det blir ja, og forutsetningene i intensjonsavtalen kommer på plass, er planen å sende søknad om sammenslåing våren 2016.

Avklaring NTE

Avklaring om kommunens «eierandel» i NTE er et viktig punkt i intensjonsavtalen.

I intensjonsavtalen er det tatt forbehold om at det foreligger en akseptabel løsning med Nord Trøndelag Fylkeskommune om eierskap og eventuell avkastning av eierskapet i NTE.

Akseptabel løsning betyr at vårt «eierskap» ikke forringes som følge av sammenslåingen med Rissa.

Det betyr at det ikke blir noen sammenslåing før denne avklaringen foreligger.

Videregående skole

I intensjonsavtalen er det også forutsatt at det skal arbeides for en ny felles videregående skole i Vanvikan.

Muligheten for at man klarer å etablere en ny felles skole i Vanvikan vurderes som større enn muligheten for å beholde dagens videregående skole i Leksvik.

Fylkestinget i Nord Trøndelag har også gjort et vedtak der de anmoder Leksvik kommune om å utrede en ny felles videregående skole i Vanvikan i samarbeid med Rissa kommune.

Fylkestilhørighet

Fylkestilhørighet må også avklares innen søknad om sammenslåing sendes. Det pågår nå en utredning  om å gjøre trøndelagsfylkene om til ett fylke. Tidligst sammenslåingstidspunkt er 1. januar 2018. Dersom det blir ett Trøndelagsfylke slipper Leksvik og Rissa å ta stilling til hvilket fylke den nye kommunen skal tilhøre. Dersom dette ikke er avklart når vi sender søknad om sammenslåing, må vi velge fylke, eller avvente med å sende søknaden til dette er avklart.

Lånegjeld pr. innbygger er nokså lik i de to kommunene når en korrigerer for bankinnskudd og fond.

Rissa sin lånegjeld gjenspeiler at kommunen har gjennomført nokså store investeringer de senere år. Dette gjelder mange nye bygg som blant annet ny barnehage, Rissa helsetun og nå sist Åsly skole.

Rissa betaler ned sin gjeld over ca 20 år, mens Leksvik bruker ca 26 år med dagens avdragsprofil.

Samlet betaler begge kommunene ca 40 mill. i avdrag. Det betyr at det kan investeres tilsvarende beløp hvert år uten at lånegjelden øker.

Det diskuteres i dag betydelige investeringsbehov i Leksvik på i størrelsesorden 150-200 mill., noe som er kommunisert med Rissa kommune under forhandlingene.

Statlige tilskudd i forbindelse med kommunesammenslåingen

Dersom kommunene fatter vedtak om sammenslåing innen juni 2016, vil den nye kommunen motta et engangstilskudd på 25 mill. I henhold til beregninger gjort av Fylkesmannen vil den nye kommunen i tillegg motta en kompensasjon i form av et inndelingstilskudd på 14,56 mill. hvert år i 15 år, som deretter nedtrappes over 5 år, dersom vedtak om kommunesammenslåing fattes i kommunereformperioden.

Hvorfor er det likevel aktuelt å vurdere et lengre løp

Dersom det er forutsetninger i intensjonsavtalen som det er vanskelig å få avklaringer på innen søknadsfristen, vil det kunne oppstå en situasjon der det er nødvendig å bevilge seg mere tid.

Det kan bety at en sammenslåing utsettes til 01.01.20.

Hva skjer hvis det blir nei-flertall?

Dersom det blir nei i folkeavstemmingen vil intensjonsavtalen forkastes, og den pågående prosessen om sammenslåing av Leksvik og Rissa avsluttes.

Hva skjer hvis det blir ja, og en ikke oppnår de forutsetningene som er satt i intensjonsavtalen?

Dersom det blir vesentlige avvik i forhold til intensjonsavtalen vil prosessen med sammenslåing av Rissa og Leksvik avsluttes.

Til slutt vil vi oppfordre innbyggerne til å møte opp på valgdagen og bruke stemmeretten sin.

Godt valg!

Leksvik Høyre

Steinar Saghaug

Leksvik Senterparti

Bjørnar Buhaug

Leksvik Kristelig Folkeparti

Jon Normann Tviberg

Leksvik Sosialistisk Venstreparti

Sigurd Saue

Leksvik Fremskrittsparti

Kurt Myrabakk

Leksvik Arbeiderparti

Knut Ola Vang

Leksvik Venstre

Line Marie Rosvold Abel