Forsvarsdepartementet gikk i begynnelsen av 2015 ut med en åpen henstilling til publikum om å fremme forslag til mulige kandidater for dekorasjon.

- Responsen har vært overveldende. Vi er nå i gang med å vurdere krigsinnsatsen til over 1300 enkeltpersoner, sier lederen for Historikerprosjektet, Kjetil Henriksen, i ei pressemelding.

40.000 har fått

Utgangspunktet for arbeidet har vært et ønske om å skape rettferdighet og likebehandling av grupper som deltok i frihetskampen, uavhengig av politisk tilhørighet, tilknytning til London-regjeringen eller en av våre allierte makter, framholdes videre.

Mer enn 40.000 norske krigsdekorasjoner for innsats under andre verdenskrig er delt ut. De fleste er det krigsseilere som har fått. Nå kan flere bli dekorert.

- Ukjente bragder

- Vi gjør ikke dette arbeidet bare med tanke på dekorering. Det er ikke gitt at mange av de foreslåtte blir dekorert. Vi ønsker også å få frem flere sider av krigshistorien. Uansett om det dukker opp bragder som blir dekorert eller ikke, og nåløyet vil være trangt nå som før, så kan det være ukjente bragder som bidrar til å illustrere krigshistorien, fortsetter Kjetil Henriksen i den utsendte meldinga.

Historikerprosjektet er nå i gang med å ferdigstille en samlet oversikt over hvordan tildelingen av krigsdekorasjoner har blitt praktisert av norske myndigheter, både under og etter krigen.