TEODOR er tyskernes robot for rydding av eksplosiver. «Tactical Explosive Ordonance Disposal Observation Robot» står forkortelsen for. I disse dager har den vært prøvekjørt før styrken drar ut i felten. Innretningen er fjernstyrt, har fem kameraer hvorav to kan dreies 360 grader rundt. Master sergeant Jørg Grebe forklarer at enheten både kan fjernstyres trådløst og via kabel. Med kabel er rekkevidden begrenset til 200 meter, men trådløst kan den opereres opp til en kilometer unna under gunstige forhold. Roboten har ei gripeklo som løfter 100 kilo, og den kan også påmonteres forskjellige skytevåpen.

Blant annet kan et av dem skyte ampuller som inneholder vann.

Internasjonal rissværing

Force protection commander under øvelsen er Tormod Overland, til daglig leder for Basesett 1. Han forteller at disse første dagene går med til å samkjøre deltakerne fra de ulike nasjonene.

Volcanex er en av de største feltøvelsene på Fosen i år med et stort innslag utenlandske styrker involvert. Deltakerne fra land langt sør i Europa ble snytt for de utfordringene som ligger i en «subarktisk» sommer, men det blir likevel nok å bryne seg på.

Torsdag hadde basesettet og de utenlandske kollegaene en demo for generalinspektøren for Luftforsvaret og to gjestende utenlandske generaler. Kjøretøyer med soldater driver allerede patruljering og rekognosering på veiene. Luftvernartillerisbataljonen har inntatt posisjoner rundt om kring på haugene. Overland har ansvaret for den om lag 700 mann store styrken i European Air Group.

Foruten norske styrker deltar en liten kontingent fra Storbritannia samt soldater fra Tyskland, Frankrike, Belgia, og Italia. Spania er tungt inne i øvelsen, mens Sverige var forhindret fra å delta av økonomiske årsaker.

Lørdag er det åpen dag på Brekstad der både personellet og materiellet vil la seg beskue. Noe av våpenmateriellet vil være kjent for tilskuerne, men de utenlandske deltakernasjonene bruker både våpen og kjøretøy som vil være eksotisk for folk flest.