Mandag startet de arkeologiske utgravingene ved Austråttborgen i Ørland. Samtidig foretok en gruppe metallsøkere et søk rundt borgen på jakt etter gjenglemte skatter.

Stor spenning

På forhånd ble det spekulert i om det var mulig å finne gjenstander som kunne knyttes til noen av de kjente historiske skikkelsene som har preget Austrått. Svaret viste seg å være ja.

- Vi har funnet et våpenskjold av Ove Bjelke i messing. Det kan være en av naglene til sarkofagen som har falt av, mener historiker Daniel Johansen ved Ørland kultursenter.

Norsk kansler

Slik skal Ove Bjelke ha sett ut. Foto: Arkiv

Ove Bjelke er en av de mest kjente personlighetene i Austråtts tusenårige historie som herregård. Bjelke levde sitt liv på 1600-tallet. Han ble født i Trondheim i 1611. Det var en gang på 1640-tallet at han tok over Austrått i Ørland etter faren.

På midten av 1650-tallet startet han byggingen av den kjente Austråttborgen. I 1660 ble Bjelke norsk kansler. Han bodde ikke på Austrått, men oppholdt seg der i flere perioder. Sannsynligvis var jakt en av grunnene til at stormannen søkte til Ørlandet. Det er bevart flere brev som Bjelke har datert fra Austrått.

Liket flyttet

Ove Bjelke døde i Trondheim den 22. mars 1674. Liket ble fraktet til Austrått hvor han ble lagt i en sarkofag. Der fikk han ligge helt til slutten av 1800-tallet.

- Da ble han flyttet til Ørland kirke og begravd i jorda der. Vedkommende som eide Austrått på den tiden, ville omdisponere gravkapellet til potetkjeller. Dessuten var denne typen åpne begravelser blitt forbudt, forteller historiker Johansen.

Her blir sarkofagen med Ove Bjelke fraktet fra Ørland kirke og tilbake til Austrått den 29. juli 1929. Foto: Arkiv

Vinden snudde imidlertid på relativt kort tid. Austråttborgen brant og staten tok over som eier. På 1920-tallet ble Bjelkes sarkofag flyttet tilbake til Austrått der den fortsatt ligger i dag. Ifølge historiker Johansen ble Bjelke balsamert etter sin død, men det er trolig ingen som har sett liket siden 1920-tallet.

Flere forklaringer

Sarkofagen til Ove Bjelke og hans tre koner står fremdeles på Austrått. Foto: Knobelauch / NTB / Scanpix

Dersom våpenskjoldet som ble funnet i hagen utenfor Austråttborgen mandag, virkelig stammer fra sarkofagen, er det flere mulige forklaringer på hvordan det havnet der. Det kan ha falt av da Bjelke ble begravet i 1674, da Bjelke ble flyttet til Ørland kirke på slutten av 1800-tallet eller da han ble fraktet tilbake på 1920-tallet.

- Det mangler flere nagler fra Bjelkes sarkofag. Det vi fant i hagen i dag stammer mest sannsynlig fra sarkofagen, men det er en mulighet for at det også har tilhørt noen av Bjelkes møbler. Dette funnet er først og fremst artig, påpeker Johansen.

I tillegg til våpenskjoldet, ble det funnet en ringspenne fra middelalderen samt en rekke mynter på Austrått mandag.

Hageutgraving

Den viktigste årsaken til den arkeologiske utgravingen som finner sted på Austrått denne uka, er å finne spor etter tidligere hageanlegg foran Austråttborgen. Historiker Johansen tror det kan ha vært storslåtte hageanlegg der, blant annet på Ove Bjelkes tid. Et slags Versailles i miniatyr. Like før klokken 15.00 mandag hadde arkeologene gravd seg ned til om lag 1916-nivå i jorda.

- Vi har funnet spor av hagen som var der da. Det er lett å lese av alt, og man ser hvor det har gått stier. Neste steg er å grave enda dypere for å se om vi finner spor etter eldre anlegg. Vi har alle forutsetninger for å finne lag på lag med hageanlegg, mener Johansen.

Austråttborgen brant i 1916. Etter det forfalt hageanlegget sakte men sikkert. Utgravingene denne uka vil muligens gi svar på hvor forseggjort fortidens hageparker på Austrått var. Pyramiden fra 1665, som fortsatt står ved borgen, indikerer et stort anlegg.

Her er utgravingen på Austrått i gang. Foto: Daniel Johansen

Les mer: