Juryen i Det Norske Måltid har nå smakt seg gjennom 130 produkter, av disse er 78 videre til delfinaler. Produkter fra i alt 17 fylker skal konkurrere om seier i Det Norske Måltid. Blant dem finner vi fra Fosen to produkter fra Reins Kloster i Rissa. Bringebærsorbeten og karamellisen er begge med i konkurransen om å bli "Årets godbit."

Det er 12 ulike konkurransekategorier, og på hvert delfinalested blir tre kategorier ferdig vurdert og tre finalister i hver kategori blir sendt videre til finaledømming i november.

Har nådd det første delmålet

Reins Kloster fikk i sommer prisen for årets produkt i kategorien økologisk under Trøndersk matfestival, og det var da bringebærsorbeten som sørget for seier. Nå håper daglig leder Hans Horneman at bringebærsorbeten eller karamellisen kan gjøre at enda flere får opp øynene for produktene fra Reins Kloster.

- Det er spennende, og ikke minst viktig for oss. Tanken bak å delta er jo å øke salget, og det første delmålet vi satte oss da vi sendte inn produktene var jo å komme videre, forklarer Horneman.

Kriteriene for å delta i konkurransen er at produktet er lagd av norske råvarer, og selv om Reins Kloster kunne deltatt med flere av sine produtker så falt valget likevel på de karamellisen og bringebærsorbeten.

- Vi måtte gjøre et valg, vi kunne ha levert jordbærisen eller solbærisen, men karamellisen har fått gode tilbakemeldinger hele veien og bringebærsorbeten fikk vi pris for under Trøndersk Matfestival.

Horneman forklarer at de koker karamellen til isen selv. Det tar 11 timer, så er den klar til å blandes i ismiksen.

Sammensatt kategori

I kategorien årets godbit skal isen fra Reins Kloster konkurrere mot mange slags delikatesser, og det er en stor variasjon av produkter.

- Det er en sammensatt kategori, ikke bare is. Alt fra flatbrød og knekkebrød til ost og lefser. Jeg antar at juryen ser etter helhetlig kvalitet, sier Horneman.

Det er første gang Reins Kloster har sendt inn produkter til den prestisjetunge konkurransen, men Horneman ser ikke bort fra at det til neste år kan bli aktuelt å sende inn flere.

Vil kutte svingene

Delfinalen Reins Kloster skal delta i avholdes i Oslo 3. september. Der plukkes tre produkter ut til å gå til finalen i Stavanger i januar 2017.

- Har du trua på at isen kan gå til topps i finalen?

- Det er litt vanskelig å si, det går vel også litt på flaks og fin emballasje og så videre, og ikke bare reinspikka matematisk kvalitet.

Dersom Reins Kloster går til topps vil det være et løft av stor betydning, forklarer han.

- Hvis kundene har kunnskap om et produkt, er det lettere for dem å kjøpe det. Det er krevende å være synlig i butikk, så en slik pris vil jo helt klart være med på å kutte svingene, sier Horneman.

Disse produktene skal konkurrere om tittelen Årets godbit:

Speltkjeks med grønnkål, Hesnes Kjøkken ASFlatbrød med ramsløk og havsalt, Mosbøen GårdHavsnø Flaksalt, North Sea Salt Works ASDYBVIK BACALAO, Jakob & Johan Dybvik AsBlåskimmelost sjokolade, Geiranger Sjokolade ASHavsennep, Arctic Mustard ASSuperknask knekkebrød – Elta ogbakt på Finnøy – med havsalt, Energimat ASSuperknask knekkebrød – Elta og bakt på Finnøy, Energimat AS

Litlestøl Gulrotmarmelade, Eva Gill LitlestølBringebærsorbet, Reins Kloster ASKaramell-iskrem, Reins Kloster ASRøros Flatbrød (storpakke), Rørosbaker´n ASRørosIs Blåbærsorbet, Galåvolden GårdRøros Flatbrød (porsjonspakker), Rørosbaker´n ASFlatbrød, KlingelingUsmurde lefser te kjøt & fisk, Klingeling