For 70 år sida hadde norske militærfly fra Hærens og Marinens flyvåpen felles base på Storfosna. -Vi vil gjerne ha bilder og historier fra begivenhetene høsten 1939, sier kaptein Svein Brevik. Luftforsvaret markerer jubileet med arrangementer 20. og 21. oktober.

En av dem som var med som flyger var generalløytnant (P) Wilhelm Mohr. Han er æresgjest under markeringa.

Feltflyplass

På Storfosna samarbeidet de to våpengrenenes flyvåpen og derfor er den gamle flystripa både av militær- og lokalhistorisk interesse.

Om været blir bra, kan det hende at et fly av typen Tiger Moth vil delta på markeringa.

Ansvarlig for arrangementet er flyger Martin Thu Tesli. Han som fikk høre om den gamle feltflyplassen av Mohr sjøl. Storfosna var fellesbase for flyene som fløy rekognoseringstokt langs kysten. Marinens fly føy sørover og Hærens dekket kysten nordover.

Storfosna ble benyttet som avlastningsflyplass av tyskerne under krigen og de opprettet en egen flystripe. Brevik vil gjerne ha kontakt med folk som har bilder eller historier fra den tida Storfosna var feltflyplass.

Bildene skal brukes til å gjenskape feltflyplassen på Storfosna mest mulig likt den opprinnelige. Vernepliktige og kadetter skal kles opp i gamle uniformer og det blir satt opp telt for å gjenskape noe av stemninga fra 70 år tilbake.

-Alt er av interesse. Hvis vi får låne billedmateriale fra denne tida vil det bidra til å kaste lys over en viktig, men lite kjent del av vår militære historie, sier Brevik. Han treffes på telefon 41317617.

Liknende fly som dette kan dukke opp på Storfosna når jubileet for nøytralitetsvakta markeres. (Foto: Wikipedia)